- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

„Biciul lui Boc” pe munca la negru ar putea adanci ranile economiei. Vezi efectele

12 May, 17:07 • traian.badulescu
Controalele privind munca la negru nu vor fi suficiente pentru diminuarea acestui fenomen. Mai mult, daca vor continua, acestea vor afecta puterea de cumparare a romanilor si vor pune in pericol reluarea cresterii economice, au spus specialistii contactati de DailyBusiness.ro.
Biciul lui Boc pe munca la negru ar putea adanci ranile economiei. Vezi efectele

„Daca aceste masuri punitive vor continua, se vor inregistra mai multe contracte, dar nivelul salarial mediu va scadea drastic”, a declarat Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii in guvernarea Tariceanu.

Aceasta a mentionat ca angajatorii nu vor mai da salarii de peste 1.000 de lei ca in prezent, ci de 600-700 lei, dupa inregistrarea contractelor de munca. Astfel, banii pe care ii va lua statul ca urmare a aplicarii deciziei vor proveni, de fapt, de la angajati, nu de la companii.

Campeanu considera ca daca aceste masuri punitive vor continua in fiecare zi, efectele nu vor fi pozitive, intrucat va scadea drastic puterea de cumparare. Asadar, va fi pusa in pericol o parghie esentiala pentru reluarea cresterii economice.

Fostul ministru a mentionat ca aceste masuri vor avea succes numai daca vor fi insotite si de masuri fiscale precum scaderea CAS-ului si a TVA-ului.

Peste 3.000 de controale au fost efectuate in perioada 2-9 mai, iar in urma acestora s-au inregistrat peste 117.000 de contracte de munca. Cele mai multe, peste 22.000, s-au inregistrat in sectorul constructiilor.

Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), considera ca noul Cod al Muncii si controalele nu vor fi suficiente pentru reducerea muncii la negru.

Taxarea muncii este prea mare in Romania, in raport cu alte tari din spatiul comunitar. Este necesara o reducere a CAS-ului”, a explicat Plosceanu. El a adaugat ca entitatile statului ar trebui sa nu mai plateasca datoriile catre firme cu intarzieri mari, de luni chiar trimestre.

„Firma plateste TVA in momentul facturarii, dar incaseaza banii mult mai tarziu”, a explicat Plosceanu, precizand ca, in acest sens, va fi utila reducerea TVA-ului.

Presedintele ARACO a mai spus ca pentru diminuarea muncii la negru, autoritatile ar trebui sa asigure finantarea proiectelor de investitii mari, astfel incat companiile de profil sa-si poate face planuri pe termen mediu si lung.

Adriana Iftime, secretarul general al Patronatului Societatilor in Constructii (PSC), apreciaza ca frica de amenzi si accidente ii motiveaza cel mai mult pe constructori sa angajeze cu forme legale. Ea considera ca respectarea legii este un lucru normal si necesar daca se doreste ca Romania sa devina o tara precum Germania.

Controalele privind munca la negru din ultima perioada sunt un lucru bun in opinia oficialului PSC, intrucat „curata piata”. Dar pentru ca acestea sa nu fie doar un „falfait de aripi pentru moment”, Iftime propune Guvernului o lege privind certificarea firmelor din constructii. Astfel, fiecare firma din domeniu va trebui evaluata de un Consiliu si in urma obtinerii certificarii nu vor mai fi iesiri spectaculoase din legalitate, a puncat Iftime.

In prezent, exista circa 250.000 lucratori in constructii, fata de 500.000 in anul de varf 2007 si 800.000 inainte de 1989. Totodata, a scazut si volumul activitatii in constructii, de la peste 100.000 apartamente/an in perioada lui Ceausescu la sub 15.000 in prezent.