- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Criza bate traditia: Romanii inlocuiesc mielul de Paste cu puiul

22 Apr, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Vantul recesiunii care bate prin buzunarele romanilor i-a facut pe multi sa caute surogate pentru produsele traditionale de Paste. Mai putine oua, un singur cozonac, vin de la tara si carne de pui, in loc de miel.
Criza bate traditia: Romanii inlocuiesc mielul de Paste cu puiul

Pastele lui 2011 va fi mai sarac ca oricand. Salariile au scazut, primele de sarbatori au disparut, iar puterea de cumparare a devenit tot mica, in conditiile in care preturile au crescut spectaculos.

Marile magazine au fost luate cu asalt de romani, dar daca te uiti in cosuri, nu vei vedea prea multe produse de sezon, de la carne de miel, la cozonaci, oua sau vin.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), marea majoritate a romanilor au in acest an un buget mai mic de Paste decat anul trecut. Vanzarile de carne de miel reprezinta, probabil, cel mai relevant indicator.
[quote=Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii]Vedeta este carnea de pui, unde vanzarile au crescut puternic. Motivul este legat in primul rand de pret[/quote]
Mihai Dumitriu, presedinte Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Ovine, se asteapta ca rezultatele sa fie mai proaste decat anul trecut.
[img=1421][/img]

„Din pacate, puterea de cumparare este tot mai mica, astfel ca vor influenta puternic vanzarile. Fata de anul trecut, estimam un declin de 20%”, afirma acesta. Nici in pietele agroalimentare, vanzarile nu merg foarte bine.

„E mai prost decat anul trecut. Abia am vandut 4 miei in ultimele 3 zile”, spune un producator din Arges, venit sa isi vanda marfa la Targul de miei de la Piata Aparatorii Patriei din Bucuresti. „Poate astazi si maine va fi mai bine, ca lumea a tot a cautat sa vada unde sunt preturile cele mai bune. Tot la noi e cel mai ieftin”, a mai spus acesta.

In marile magazine, pretul carnii de miel este in jur de 23-25 de lei, cu 15% mai mare decat anul trecut, ca urmare a cresterii taxelor si scumpirii furajelor si utilitatilor. In pietele agro-alimentare, preturile sunt ceva mai mici, intre 18-20 lei, similar cu cel din 2010.

„Preturile sunt mai mici la tarani in primul rand pentru ca acestia nu platesc TVA”, explica Mihai Dumitriu, presedinte Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Ovine. „Apoi, preturile din magazine includ costurile de prelucrare a carnii, transport, cele sanitar veterinare, taxele de magazine etc”, a explicat omul de afaceri.
[img=1422][/img]

Anul trecut, pe piata romaneasca s-au comercializat, in perioada Sarbatorilor de Paste, aproximativ 3 milioane de miei.

Romania produce anual intre 8 si 10 milioane de miei, din care doar 3-4 milioane se vand in tara. Restul pleaca la export, in tari precum Bulgaria, Grecia, Italia, Spania, Germania, Franta, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.

De unde cumpara romanii

Chiar daca preturile sunt putin mai mari decat la piata, cei mai multi romani cumpara carnea de miel din magazine. „Ai garantia ca mielul nu e caine”, afirma un client.

„Pentru mine, cel mai important este faptul ca aceasta carne este controlata sanitar veterinar. In piata, iti taie bucata de carne in fata, dar nu stii cat de sanatos a fost mielul”, a declarat un altul.

Carnea de miel poate fi cumparata si de pe internet. Crescatorii din Dobrogea, Oltenia si Moldova au plasat anunturi pe site-urile de mica publicitate prin care vand kilogramul de carne, in viu, la 15-17 lei, iar carcasa cu 17-19 lei. Bineinteles, la aceste preturi, trebuie calculat si costul transportului.

Care este „pretul corect” pentru carnea de miel? In opinia lui Mihai Dumitriu, cel din magazine.
[img=1423][/img]

„Noi platim toate taxele la stat, ne asumam costurile legate de respectarea conditiilor sanitar-veterinare, in timp ce, in piata publica, acestea nu sunt, peste tot obligatorii”, spune omul de afaceri.

Autoritatile locale din Constanta au gasit o solutie pentru a-si proteja cetatenii si bugetul local. Primarul Mazare promoveaza o campanie intitulata „Pretul corect la carnea de miel”.

Programul prevede instituirea unui pret „plafonat” pentru carnea de miel in toate pietele din oras. Pretul negociat de primarie cu producatori este, in acest an, de 19,9 lei pe kilogram. Producatorii care agreaza acest pret sunt scutiti de taxele de vanzare in piete, care se ridica la 50 de lei pe zi de taraba.

„Este un gest de solidaritate al Primariei si al producatorilor cu populatia saracita de criza”, a declarat Nicolae Fronescu, directorul Directiei Piete, Targuri si Oboare (DPTO) din cadrul Primariei Constanta, pentru ziarul local Telegraf.

Inainte de lansarea programului, pretul carnii de miel oscila intre 24 si 26 de lei pe kilogram.
[img=1424][/img]

Chiar si la 19,9 lei/kilogram, vanzarile nu sunt foarte mari. Si asta pentru ca multi dintre romani au ales sa inlocuiasca mielul cu carnea de porc sau de pui.