COMPANII

Criza pe piata lactatelor. Preturile vor creste cu peste 20% din luna februarie

14 ianuarie 2014, ora 13:51 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
lapte-cup-mare.jpg
Producatorii care vand lapte in piete au de ales intre a disparea sau a scumpi marfa cu peste 20% din luna februarie, dupa ce normele europene care ii obliga sa faca buletine lunare de analiza a laptelui si care costa 180 de lei au intrat in vigoare, potrivit patronatului din domeniu.

"Problema producatorilor individuali, care desfac laptele pe taraba in piata, este ca pe langa certificatul de sanatate de care aveau nevoie pana acum vor trebui sa aiba doua buletine de analiza valabile pe o perioada de o luna si care sa ateste conformitatea laptelui. Aceste certificate vor fi verificate de medicii veterinari din piete si problema este ca acestea costa in jur de 180 de lei", a declarat agentiei Mediafax Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

Producatorii trebuie sa livreze lapte care indeplineste criteriile de calitate ale UE, din 1 ianuarie 2014, la finalul unei perioade de tranzitie acordate Romaniei. Laptele crud destinat vanzarilor catre consumatorul final trebuie sa indeplineasca criteriile de calitate cu privire la numarul total de germeni (max. 100.000/ml) si de celule somatice (400.000/ml) prevazute de legislatie.

Oficialul federatiei a calculat ca in conditiile in care litrul de lapte se vinde in piete cu 2 lei, producatorul va trebui sa vanda aproape 100 de litri de lapte pe luna doar ca sa poata plati buletinele de analiza. Pentru cei care vand lapte la centrele de procesare, spune Franc, nu este nicio problema, pentru ca se face o singura analiza pe tanc si costurile se reduc foarte mult.Printre producatorii de lactate de pe piata locala se numara Danone, Olympus, Friesland Campina,Hochland, Lactalis, Albalact, Covalact etc.

Citeste si: Rata inflatiei a crescut in decembrie. Vezi ce produse s-au scumpit
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 19 Septembrie 2019, 01:26
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter