COMPANII

Folosesc finlandezii cianura in minele de aur? Vezi cine demonteaza afirmatiile lui Ponta

25 septembrie 2013, ora 10:59   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
ponta.jpg
Europarlamentara finlandeza ecologista Satu Hassi a reactionat la declaratiile lui Victor Ponta pe marginea exploatarii aurului cu cianuri in Finlanda. Considerand aprecierile premierului roman ca nefondate, Hassi spune ca acesta si-a facut prea repede o imagine "foarte roz", bazata pe "o dezinformare totala".

"In primul rand, exista zeci de mine in Finlanda, dar cianura nu este folosita in 52 de mine, ci doar in cateva. In al doilea rand, utilizarea cianurii in minele de aur finlandeze nu s-a facut in conditii de siguranta", scrie eurparlamentara Satu Hassiápe blogul sau, preluat de Digi 24 siáRevista 22.

"Agnico-Eagle, proprietarul canadian al minei de aur din Laponia, Kittila, a fost sustinatorul cel mai vocal al utilizarii cianurii, si a sustinut ca cianura este utilizata intr-un proces complet inchis. Acest lucru s-a dovedit a fi fals, in apa reziduala din mina Kittila Suurikuusikko, continutul de cianuri a depasit limita permisa. Pentru poporul roman ar putea fi, de asemenea, relevant sa stie ca minele finlandeze nu sunt situate in zonele dens populate. De exemplu, in Kittila densitatea populatiei este de 0,78 persoane pe km patrat", mentioneaza Hassi.

"In Finlanda exista doua mine operationale cu cianuri: Kittila si Raahe. Amandoua sunt detinute de companii canadiene.áPotrivit lui Iari Natunen, un bio-chimist din Finlanda, mina Raahe exploateaza 2 milioane/ tone minereu pe an si angajeaza in prezent aproximativ 100 de persoane in curs de disponibilizare. Mina este aproape de faliment dat fiind ca estimarile de 2g de aur per tona de minereu s-au dovedit a fi inexacte, iar rata de recupere este in realitate de 1g aur pe tona de minereu prelucrata. In plus, iazul de decantare construit äla cele mai inalte standardeö s-a dovedit a fi inoperabil, prin urmare mina Raahe deverseaza desurile miniere intr-un lac din apropiere fara a detine un acord de mediu. Este bine-cunoscut faptul ca minele din Finlanda nu sunt nici pe departe un exemplu de dat pentru siguranta exploatarilor tocmai pentru ca aici au avut loc numeroase deversari accidentale inclusiv in 2012 si 2013ö, se arata intr-un comunicat de presa al Alburnus Maior.áôMai mult declaratiile lui Victor Ponta sunt in deplina conformitate cuáretorica companiei miniere, in discursul premierului regasindu-se atat cuvintele directorului RMGC cat si aceleasi argumente eronate si manipulatoare prezente pe pagina de internet a companiei. Astfel atat directorul companiei, cat si Victor Ponta, declara la unison ca cea mai mare problema a cianurii este de semantica. Se trece cu vederea faptul ca aceasta substanta este letala pentru om si organisemele vii chiar si in concentratii foarte miciö, mai spune comunicatul.

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara ca a putut vedea in Finlanda cum functioneaza minieritul aurifer si sustine ca sistemul de exploatare este cu cianuri, iar redeventele sunt chiar mai mici decat cele obtinute de statul roman de la Gold Corporation. Premierul nu a stiut insa sa spuna care este modalitatea de asociere stat-privat in Finlanda si daca guvernul a gasit prin aceasta asociere posibilitati mai bune de a obtine castiguri la buget. á

Autoritatile romane vor schimba informatii cu cele finlandeze si le vor solicita asistenta tehnica pentru lucrari de exploatare miniera cu tehnologii avansate, a declarat premierul Ponta, dupa ce l-a informat pe prim-ministrul finlandez ca in Romania exista o dezbatere privind viitorul mineritului. Intre timp, in Romania, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara ca atat Finlanda, cat si Suedia, au fost deja consultate in cadrul acestui proiect.

"Finlanda este foarte avansata in sectorul energiei verzi si al mineritului. L-am informat pe prim-ministrul Katainen ca, exact acum, in Romania este o dezbatere uriasa si importanta despre viitorul mineritului si, invatand de la Finlanda, cu tehnologiile cele mai avansate si mai verzi, ne poate ajuta sa luam deciziile corecte", a spus Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu seful Guvernului finlandez.

El a precizat ca in Finlanda, unde sunt exploatate aur si uraniu, standardele tehnologice sunt cele mai ridicate din Europa, astfel ca autoritatile romane vor efectua cu cele finlandeze un schimb de informatii in domeniu si vor solicita asistenta tehnica si dialog atat cu agentiile guvernamentale, cat si cu sectorul privat care lucreaza in domeniu, pentru ca Romania sa obtina avantaje de la resursele sale naturale, protejand si mediul.

"Aurul se exploateaza cu cianura, nu exista alta tehnologie care sa scoata acest cuvant odios, ca pana la urma cuvantul este problema. Cianura este folosita in multe alte tehnologii, inclusiv in Romania. Si in Finlanda tot cu cianura exploateaza. Nu cunosc foarte bine tehnic, dar putem sa invatam de la ei si sa stim ce putem cere ca standarde de mediu de la orice fel de companie, nu de la una anume, ci de la oricine vrea si poate sa investeasca in Romania", a mai spus Ponta in Finlanda.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
mircea a spus:
26/09/2013 09:26
Pai daca in Romania e brevetata o metoda de exploatare a aurului fara cianuri,nepoluanta de catre un roman DE CE??? guvernantii nu vor sa stie de ea????Si de ce sa nu exploatam in regie proprie minele de aur si le dam la straini???DAU SPAGA GRASA ???????????????????
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 21 Octombrie 2020, 07:24
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter