- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Guvernul promite 3 masuri pentru salvarea Oltchim SA

09 Jul, 15:34 • Redactia DailyBusiness
Guvernul vrea sa lanseze, in sedinta de saptamana viitoare, 3 masuri de sprijin pentru combinatul Oltchim Rm.Valcea, a declarat, joi, premierul Emil Boc, in timpul unei vizite la sediul societatii.
Guvernul promite 3 masuri pentru salvarea Oltchim SA

Cea mai importanta masura vizeaza acordarea unei garantii de stat de 50 milioane de euro, pentru Oltchim, in vederea achizitionarii sectiei Petrochimiei de la Arpechim.

Premierul mai propune oferirea de garantii guvernamentale pentru o investitie de peste 400 milioane de euro si conversia datoriilor pe care compania valceana le are catre AVAS.

Pentru ca masurile sa fie puse in practica, Guvernul va informa Comisia Europeana, care trebuie sa isi dea avizul privind respectarea legislatiei europene privind concurenta si acordarea ajutoarelor de stat.

Oltchim Rm.Valcea functioneaza, in prezent, la 30% din capacitate, in conditile in care cererea de produse chimice cunoaste o scadere puternica, iar materiile prime, etilena si propilena, sunt tot mai greu de gasit.

Combinatul chimic estimeaza ca va inregistra in acest an pierderi de 151,7 milioane lei (36 mil.euro), mai mici cu 35,14% fata de rezultatul din 2008. Oltchim se asteapta la o diminuare de 12% a veniturilor, la 1,7 miliarde de lei (400 mil.euro).

Compania este controlata in proportie de 54,79% de Ministerul Economiei. Societatea germana PCC SE detine 12,15% din actiuni, iar diferenta apartine mai multor firme si persoane fizice.