- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Managerii vad o stabilitate a activitatii de servicii, dar scaderi in industrie si constructii pana in ianuarie

29 Nov, 10:06 • Redactia DailyBusiness
Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2011 o relativa stabilitate a activitatii in servicii, scadere moderata in industria prelucratoare si in comertul cu amanuntul si scadere accentuata in sectorul de constructii in raport cu cele trei luni anterioare.
Managerii vad o stabilitate a activitatii de servicii, dar scaderi in industrie si constructii pana in ianuarie

In cadrul anchetei de conjunctura din luna noiembrie 2010, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -7%), conform Institutului National de Statistica (INS).

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza tot scadere moderata, soldul conjunctural fiind de -11% pe total industrie prelucratoare (-15% la intreprinderile mari, cu 500 de salariati si peste).

Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total: fabricarea altor mijloace de transport, metalurgie, precum si repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor (solduri conjuncturale -34%, -32% si respectiv -29%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Potrivit managerilor, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o scadere accentuata atat a volumului productiei (sold conjunctural -46%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -44%).

Direstorii estimeaza o scadere a numarului de salariati (sold conjunctural -35%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile foarte mari, cu 500 salariati si peste.

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural +1%).

In sectorul de comert cu amanuntul managerii au estimat in luna noiembrie 2010 scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -9%).

Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -15%).

Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor inregistra scadere moderata (sold conjunctural -12%).

Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -3%).

Managerii societatilor comerciale se asteapta ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +30%).

Conform estimarilor din luna noiembrie 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural +1%).

In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -12%). Aceasta tendinta este data in special de intreprinderile mari, cu 500 de salariati si peste (sold conjunctural -20%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de stabilitate (sold conjunctural +4%).