- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romania in criza: Economia trece prin faza \”revolutie si reforma\”

15 May, 00:03 • razvan.codorean
"Epoca de aur" a profiturilor spectaculoase a trecut, datele economiei se schimba radical. De la sistemul bancar la constructii, petrochimie si retail, business-ul trage "frana de mana" in 2009, iar recesiunea devine realitate.
Romania in criza: Economia trece prin faza \revolutie si reforma\

Uitati de trecut si incercati sa va adaptati noilor realitati! Acesta este sfatul dat de expertii in economie oamenilor de afaceri.

Criza va fi una de durata, iar in piata vor rezista numai cei cu afaceri sanatoase, de perspectiva. Speculatiile financiare, preturile umflate si comertul nu vor mai produce veniturile spectaculoase din anii trecuti.

Un astfel de mesaj il transmite si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In opinia sa, economia romaneasca parcurge o perioada de „mari reasezari”.

„Si pentru bancheri, si pentru intreprinzatorii privati ce va urma nu va semana cu ce a fost inainte”, a declarat Isarescu, intr-o conferinta de presa organizata la Iasi.

„Cred ca dansii trebuie sa se indrepte catre valori autentice, munca, productivitate, mai putin decat spre cele speculative si sa se obisnuiasca cu castiguri mai mici, rezonabile, va fi o perioada de mari reasezari”, a precizat seful BNR.

Datele prezentate de companii in primul trimestru sustin aceste estimari. Niciuna dintre marile firme prezente in Romania nu a mai reusit in primele 3 luni din 2009 sa realizeze macar performantele financiare din anul trecut. Petrom, BCR, Carrefour, Metro, Orange, toate marile companii au raportat scaderi drastrice de profit, sau in unele cazuri, chiar pierderi.

„In mod cert va fi mai rau inainte sa fie mai bine. Va fi mai greu in a doua parte a anului, iar 2010 va depinde de reactiile guvernului si pietei (la criza – n.r.), a spus Mariana Gheorghe”, director general Petrom, intr-un interviu acordat Reuters.

Petrom a raportat, in primul trimestru, un profit de 506 milioane lei (118,6 milioane de euro), mai mic cu 48%decat in T1 2008, in contextul in care veniturile au coborat cu 32,6%, la 3,46 miliarde lei (813 milioane euro). Conducerea companiei se asteapta ca la finele anului sa raporteze un profit de maxim 1 milard de lei.

Primele semne reale ale recesiunii

Rezultatele financiare negative din primul trimestru sunt privite de experti ca fiind doar primele semnale cu adevarat reale ale recesiunii. In conditiile in care criza a venit in Romania cu o intarziere de cateva luni, este de asteptat ca si efectele sa se simta ceva mai tarziu, majoritatea specialistilor estimand ca intervalul iulie-septembrie urmeaza sa fie cel mai dificil pentru companii.

„In prima parte a anului, nu am observat o reducere a consumului privat (pe piata interna – n.r.), insa pe masura ce restructurarea companiilor continua, impactul asupra consumului va fi mai mare”, a explicat Mariana Gheorghe.

Potrivit unei analize realizate de agentia de rating Fitch, „majoritatea statelor se indreapta catre o contractie severa a cererii pe plan intern si a produsului intern brut”.

Marile probleme ale Romaniei, in opinia expertilor Fitch, sunt deschiderea redusa a comertului si lipsa de flexibilitate a pietei de munca si a productiei interne.

Autoritatile par sa fi inteles, chiar si in ceasul al 12-lea, pericolele reale cu care se confrunta economia.

Potrivit proiectului revizuit al Programului de convergenta, dat publicitatii de Mediafax, guvernul estimeaza o adancire puternica a recesiunii economice, daca Romania va fi afectata de seceta sau inundatii si se va confrunta cu cresteri de preturi externe la petrol sau gaze. Contractia va continua in prima parte din 2010, ulterior tendinta fiind una crescatoare, dar aproape de zero.

[quote=Proiectul Programului de convergenta]Este posibil ca economia romaneasca sa se adanceasca mai puternic in recesiune[/quote]

„Aceasta evolutie este, desigur, si consecinta impactului asupra ofertei interne a reducerii cererii, ca urmare a dificultatilor de angajare pe piata muncii si a reducerii veniturilor”, se arata in document.

„Recesiunea economica se va traduce, in esenta, in investitii mai putine, cheltuieli mai reduse, salarii inghetate si disponibilizari de personal. Afacerile se vor incheia mai greu, pe bani mai putini, iar pentru salariati, gasirea unui loc de munca mai bun va insemna o adevarata performanta in conditiile in care nici actualul job nu va mai fi sigur”, spun analistii economici.

Pe fondul scaderii activitatii economice, statul va incasa mai putini bani din taxe si impozite, iar efectele se vor resimti in viata de zi cu zi, de la starea drumurilor, la calitatea apei si curatenia de pe strazi.

Autoritatile spera sa evite acest lucru, iar imprumutul de la Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) vine sa acopere golul lasat de banii firmelor. Planul Guvernului de a relansa creditarea, motorul din ultimii ani al cresterii economice, comporta insa riscuri majore.

Chiar si in cazul in care creditarea va fi relansata, revenirea economica, conform proiectului de Plan de convergenta, ar urma sa intervina abia in 2011. Anul viitor, in conditiile consolidarii situatiei la nivel global si depasirii momentului critic al crizei, economia ar urma sa urce cu un nesemnificativ 0,1%, iar in 2011 cu 2,4%.

„Aceste ritmuri iau in considerare ipoteza ca mediul economic intern si international se va imbunatati, piata financiara se va stabiliza, iar masurile de stimulare vor incuraja investitiile si consumul privat”, se atentioneaza in documentul citat.