- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Udrea vrea credit furnizor pentru lucrari de apa-canalizare si modernizarea de drumuri judetene, de 1,5 mld. euro

15 Dec, 18:30 • Redactia DailyBusiness
Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii, vrea ca lucrarile de apa si canalizare in 800 de localitati si reabilitare de drumuri judetene, in valoare de 1,5 miliarde euro, sa fie facute prin credit furnizor, astfel incat constructorii sa asigure finantarea in primii doi ani si sa recupereze ulterior banii de la stat.
Udrea vrea credit furnizor pentru lucrari de apa-canalizare si modernizarea de drumuri judetene, de 1,5 mld. euro

„Dintre proiectele depuse prin Programul Operational Regional, care nu au finantare pentru ca depasesc limita acordata de Comisia Europeana, as vrea sa fac referire la cele de pe Axa 2, o axa extrem de importanta, care priveste reabilitarea si construirea de drumuri judetene. Pentru ca pe aceasta axa sunt alocati aproximativ 890 milioane de euro, iar din cererile depuse de autoritatile publice locale a reiesit ca mai avem nevoie de inca 1,5 miliarde de euro pentru a finanta toate proiectele care au fost trimise la finantare si care indeplinesc conditiile de eligibilitate. Pentru aceste proiecte am gandit o solutie pentru a reusi totusi sa le punem in practica, iar solutia este Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI)”, a declarat miercuri Udrea, citata de Mediafax.

Ea a amintit ca PNDI are ca subprogram reabilitarea a 10.000 de kilometri de drumuri judetene si a adaugat ca programul nou infiintat va urma sa finanteze un alt subprogram, modernizarea satului romanesc, unde vor fi cuprinse proiectele eligibile, dar fara surse de finantare, de pe Masura 322, care se refera la lucrari de reabilitare de drumuri comunale si aductiuni de apa, in spatiul rural.

„Acest program national nu are sursa de finantare, el se finanteaza prin credit furnizor, deci societatile care vor sa lucreze cu guvernul trebuie sa finanteze din fondurile lor initial aceste lucrari. La subprogramul Modernizarea satului romanesc, la Masura 322, din cadrul Ministerului Agriculturii, pe care noi o finantam, vor beneficia aproximativ 800 de localitati de apa, canalizare si lucrari de construire si reabilitare de drumuri comunale”, a adaugat Udrea.

Ministrul a explicat ca PNDI se refera cu prioritate la finantarea proiectelor autoritatilor publice locale, fie drumuri judetene, fie drumuri comunale si infrastructura de utilitati la sate, proiecte care au ramas fara finantare, desi indeplinesc conditiile de eligibilitate.

„In primii doi ani se finanteaza din fondurile constructorilor, care vor dori sa lucreze pe acest program cu Guvernul. Ei vor finanta, fie ca au surse proprii, fie ca apleaza la credite. Ei stiu de la inceput ca trebuie sa finanteze in primii doi ani, urmand ca statul sa inceapa sa returneze in urmatorii opt ani. Noi sperand ca in acesti doi ani sa reusim sa depasim situatia de criza economica si sa putem realoca sume importante bugetelor de investitii”, a completat Udrea.

Ea crede ca, intrucat Guvernul va garanta pentru PNDI, foarte multi constructori vor putea beneficia de credite bancare.

„Acum suntem la etapa la care centralizam solicitarile, sunt mii de solicitari din toata tara si este normal sa fie asa. Noi incercam sa le prindem pe toate. Daca proiectele de pe Axa 2, cele referitoare la modernizarea si reabilitarea drumurilor judetene sunt proiecte care au fost intocmite acum 2-3 ani si la momentul acela studiile de fezabilitate aratau un cost, acum acel cost este mult mai mic”, a spus Udrea.

„De aceea noi credem ca evaluarea pe care am facut-o va fi depasita in sens pozitiv de realitatea care se va intampla la inceperea programului, pentru ca in urma licitatiilor vom vedea ca vor fi mult mai multe proiecte care vor putea beneficia de finantare prin acest program, pentru ca au scazut costurile”, a incheiat Udrea.

Guvernul a aprobat in noiembrie Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, cu derulare in perioada 2011 – 2020. Principalii ordonatori de credite vor fi Ministerul Dezvoltarii Regionale si Ministerul Mediului.