- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât ne costă pensiile speciale ale parlamentarilor. Bugetul alocat pentru aceștia, mai mare în 2024

15 May, 23:30 • Adrian Popovici
Un document recent arată cât ne costă pensiile speciale ale aleșilor. Bugetul pentru foștii membrii ai Parlamentului trece de 60 de milioane de lei.
Cât ne costă pensiile speciale ale parlamentarilor. Bugetul alocat pentru aceștia, mai mare în 2024

Pensiile speciale sunt un subiect care revine pe agenda publică în mod constant, oamenii politici și celelalte voci din societate vorbind adesea despre sumele pe care statul român le cheltuie pentru acoperirea acestor indemnizații. După cum arată Kanal D, în 2024, pentru aceste cheltuieli au fost alocate 60 de milioane de lei, aproximativ 12 milioane de euro.

În anul 2024, guvernul român va aloca peste 60 de milioane de lei pentru a acoperi pensiile speciale ale foștilor membri ai parlamentului. Această sumă va fi suplimentată cu aproximativ 30 de milioane de lei pentru a compensa perioada în care aceste pensii au fost suspendate în 2023.

Potrivit informațiilor furnizate de Camera Deputaților, bugetul estimat pentru plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă, conform prevederilor Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, pentru anul 2024, este de 41,4 milioane de lei. La Senatul României, suma alocată pentru indemnizațiile speciale ajunge la 22,8 milioane de lei.

Cât ne costă pensiile speciale ale parlamentarilor. Bugetul alocat pentru aceștia, mai mare în 2024
Cât ne costă pensiile speciale ale parlamentarilor. Bugetul alocat pentru aceștia, mai mare în 2024

Te-ar putea interesa și: Pensii 2024. De ce românii pensionaţi înainte de 2001 iau pensie mai mică la recalculare? E vorba de sute de lei

Ce buget este alocat pentru pensiile speciale ale aleșilor?

Un simplu calcul ne arată că a fost bugetată o sumă totală de 64,2 milioane lei pentru a acoperi pensiile speciale pe care cele două camere parlamentare nu au reușit să le elimine, în ciuda mai multor încercări. În plus, atât Camera Deputaților cât și Senatul vor fi obligate să achite restanțele din 2023, adică sumele corespunzătoare perioadei iulie-decembrie, lunile în care pensiile speciale ale parlamentarilor au fost suspendate.

În decembrie 2019, Parlamentul a adoptat o lege pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale ale civililor, inclusiv ale senatorilor și deputaților. Cu toate acestea, decizia a fost contestată la Înalta Curte și la Curtea Constituțională, deoarece printre pensiile speciale anulate se regăseau și cele ale magistraților. Indemnizația minimă, în sumă brută, este de 1.958 de lei și este acordată unui parlamentar care a deținut un mandat scurt în legislatura 1990-1992.

Pe de altă parte, cea mai mare indemnizație este de 15.319 lei, destinată unui parlamentar care a avut trei mandate (dintre care unul a fost de 49 de luni, pentru legislatura 1992-1996, și nu de 48 de luni), urmată de sume de 15.213 lei, acordate pentru trei sau mai multe mandate (luând în considerare 144 de luni). Este important de menționat că un fost parlamentar primește o pensie specială de cel puțin 2.000 de lei lunar pentru un mandat de patru ani, în timp ce un cetățean obișnuit primește, în medie, 1.373 de lei lunar după 35 de ani de muncă.

Citește și: Ce pensie are Florin Piersic. Suma infimă primită lună de lună de celebrul actor, după zeci de ani petrecuți pe scenă