FINANTE-BANCI, BURSE

Aici e pensia dumneavoastra: Unde investesc fondurile din pilonul 2 banii a peste 6 milioane de romani

21 mai 2014, ora 18:24 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
lei1.jpg
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns in cei 6 ani de la lansare la un numar total de participanti de 6,15 milioane, cu 2 milioane mai mult decat cei 4,15 milioane de la start.

In prezent, circa 3,7 milioane dintre acestia primesc contributii in mod regulat, luna de luna, in conturile lor individuale.á

Lansat pe data de 20 mai 2008, atunci cand a primit in administrare primii lei de la contributori, Pilonul II de pensii private obligatorii a traversat cu bine anii de criza economico-financiara si a produs rezultate investitionale de exceptie in beneficiul a peste 6 milioane de romani, contribuind in acelasi timp la dezvoltarea economiei reale.

De la startul sistemului si pana astazi, sistemul s-a consolidat printr-o serie de fuziuni, care au redus numarul fondurilor de la 18 la 8.

In acesti 6 ani, fondurile de Pilon II au primit in administrare de la participanti (prin intermediul Casei Nationale de Pensii Publice si a Casei de Pensii Sectoriale a MApN) contributii in valoare totala de 12,49 miliarde lei.

Prin investirea acestor resurse financiare, fondurile de pensii private obligatorii au ajuns in prezent la active nete de 15,46 miliarde lei (3,5 mld. euro), generand astfel un castig net pentru participanti in valoare de aproape 3 miliarde lei in 6 ani de administrare efectiva (nivelul acestui castig este net de toate comisioanele de administrare).

Din perspectiva performantei investitionale, Pilonul II a inregistrat in acesti 6 ani de functionare un randament mediu anual de 11,2% (conform standardelor internationale), o valoare exceptionala avand in vedere atat profilul redus de risc al plasamentelor, cat si conditiile adverse din economia si pietele financiare globale.

In prezent, fondurile de pensii private obligatorii investesc aproximativ 95% din toti acesti bani in Romania, investitiile peste hotare fiind de numai 5%. Doua treimi din portofolii reprezinta titluri de stat, circa 16% sunt actiuni listate, iar restul alte obligatiuni, depozite bancare, fonduri mutuale si altele.

Fondurile de Pilon II detin titluri de stat ale Romaniei in valoare de peste 10 miliarde lei, reprezentand circa 10% din valoarea emisiunilor in circulatie.

Din activele nete de 15,46 miliarde lei, peste 2 miliarde lei sunt in prezent investiti direct in 35 de companii romanesti listate pe Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB), fondurile de pensii de Pilon II asigurand circa 10% din lichiditatea medie zilnica a tranzactiilor bursiere. De altfel, in ultimul an, fondurile de Pilon II si-au dublat expunerea pe actiuni listate, majorandu-si astfel substantial rolul in economia reala.

La sfarsitul anului 2013 (cele mai recente date publicate conform legislatiei), cele mai importante cinci detineri ale fondurilor de Pilon II erau la Fondul Proprietatea (294,6 mil. lei), Petrom (265,6 mil. lei), Romgaz (258,7 mil. lei), Banca Transilvania (200,5 mil. lei) si Transgaz (129,8 mil. lei).

Top10 detineri este completat de BRD, SIF5, SIF2, SIF1 si Nuclearelectrica. Potrivit analizei detinerilor la finele lui 2013, principalele sectoare economice in care au fost directionate investitiile fondurilor de pensii sunt cel financiar, energie, utilitati si farmaceutice.

In cazul marilor companii de stat privatizate partial pe Bursa in ultima perioada, fondurile de pensii private obligatorii au cumparat detineri importante, astfel ca rolul acestora a fost crucial in succesul listarilor.

De exemplu, fondurile de Pilon II detineau la finele anului 2013 circa 13% din oferta publica Romgaz, peste 15% din ofertele Nuclearelectrica si Transelectrica, precum si aproape 24% din ofertele Transgaz (detinere raportata la numarul total de actiuni vandut de stat prin ofertele publice realizate la BVB).

äPerformantele exceptionale ale fondurilor de pensii private in beneficiul romanilor sunt cea mai buna carte de vizita a industriei noastre. Ele sunt rezultatul efortului nostru constant de a investi prudent si eficient, de a creste firava economisire a populatiei ľ mai ales pe termen lung ľ si de a ne aduce contributia la dezvoltarea economiei. Suntem mandri de acesti primi 6 ani, care speram sa aduca si o crestere a increderii publicului si politicienilor in sistemul de pensii private, acesta dovedind astfel ca functioneaza fara sincope. Cu atat mai mult, continuarea reformei prin cresterea contributiei virate Pilonului II este esentiala, pentru ca anii viitori ritmul acumularii sa accelerezeö, a declarat Marius Popescu, presedintele APAPR.

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 18 Aprilie 2021, 05:53
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter