- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Basescu: CE declanseaza procedura de deficit excesiv pentru Romania

04 May, 16:46 • Redactia DailyBusiness
Comisia Europeana (CE) s-a decis sa declanseze procedura de deficit bugetar excesiv pentru Romania, a spus Traian Basescu, presedintele Romaniei, citandu-l pe Joaquin Almunia, comisarul pentru afaceri monetare.
Basescu: CE declanseaza procedura de deficit excesiv pentru Romania

Decizia CE a fost luata din cauza nivelului mare al indicatorului in 2008, de 5,4% din produsul intern brut (PIB), si a nivelului anticipat pentru 2009, de 4,5-5% din PIB, in conditiile in care tinta de deficit pentru Romania ar trebui sa se situeze in jurul valorii de 3% din PIB.

Declansarea procedurii de deficit excesiv de catre Comisia Europeana inseamna ca veniturile si cheltuielile bugetare locale vor fi monitorizate mai strict de catre Uniunea Europeana.

In contextul actual, monitorizarea va urmari daca deficitul poate fi considerat un rezultat al crizei sau este generat de alte cauze. In situatia in care, in urma monitorizarii, reiese ca gestionarea proasta a bugetului a condus la deficit, Romania poate fi privata de o parte din fondurile europene care ii erau destinate.

„Acordul de stand-by agreeat de Romania cu Fondul Monetar International cere indeplinirea anumitor targeturi in privinta deficitului bugetar. Neindeplinirea tintelor va insemna amanarea primirii fondurilor din partea Fondului”, a declarat recent Nicolae Covrig, analist in cadrul Raiffeisen Bank.