- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Basescu despre Ordonanta 50: Numai BNR poate interzice un produs bancar si nimeni altcineva

02 Nov, 15:59 • Redactia DailyBusiness
Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca ordonanta de urgenta 50 nu este retroactiva si ca spera sa devina lege. Singura modificare a ordonantei sustinuta de presedinte este limitarea puterilor ANPC in privinta reglementarii sistemului bancar.
Basescu despre Ordonanta 50: Numai BNR poate interzice un produs bancar si nimeni altcineva

„Banca Nationala a Romaniei (BNR) reglementeaza in mod direct ce se intampla in sistemul bancar”, a precizat Basescu.

Numai BNR poate interzice mentinerea unui produs bancar si nimeni altcineva”, a mai spus seful statului, referindu-se la faptul ca forma actuala a ordonantei da dreptul ANPC sa suspende activitatea de creditare a bancilor care nu se conformeaza legislatiei.

El a mentionat ca trebuie tinut cont si de criteriul echitatii. Astfel, clientul nu trebuie scutit de plata obligatiilor asumate initial. Pe de alta parte insa, trebuie prevenita tentatia bancilor de a transfera in spatele beneficiarilor pierderile din credite neperformante, a accentuat Basescu.

OUG 50/2010 transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.