- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cozonaci mai scumpi înainte de Paşte. Românii nu se grăbesc să comande

24 Apr, 17:46 • Cornel Ghimeșan
Cu doar puţine zile rămasă până la Sărbătorile Pascale, prețurile cozonacilor au crescut comparativ cu anul trecut, iar această majorare se reflectă într-o scădere a cererii. Românii sunt mai puțin dornici să comande și să achiziționeze cozonaci din cauza costului mai ridicat.
Cozonaci mai scumpi înainte de Paşte. Românii nu se grăbesc să comande

Cozonaci mai scumpi înainte de Paşte. În 2024, prețurile pentru cozonaci variază între 15 și 35 de lei în supermarketuri, iar la patiserii ajung până la 100 de lei, în funcție de calitate și ingrediente. Variantele mai scumpe din patiserii sunt apreciate pentru lipsa conservanților și pentru ingrediente precum rahatul, cacao și macul. Pe de altă parte, cozonacii mai ieftini, cu prețuri între 7 și 10 lei în supermarketuri, adesea conțin doar cacao și conservanți, oferind o opțiune mai accesibilă pentru consumatori.

Cozonaci mai scumpi înainte de Paşte

Deși se produc între 7 și 7,5 milioane de cozonaci în România în această perioadă, până la 10% din această cantitate este destinată exportului. Acest lucru demonstrează popularitatea cozonacilor românești și pe piețele internaționale.

„Din 7 – 7,5 milioane de cozonaci pe care îi producem în această perioadă ca şi cantitate, până în 10% merge la export, un procent semnificativ. Suntem în toate ţările, suntem prezenţi peste tot, nu numai în zone unde sunt români. În Anglia s-au obişnuit să vină la magazinul românesc să cumpere cozonaci”, afirmă Aurel Popescu, preşedintele Rompan, care reprezintă Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase, pentru Agerpres.

Citeşte şi: Anunţ important pentru toţi românii cu credite. Băncile sunt obligate să-şi ajute clienţii în dificultate

Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la stocurile rămase, deoarece cererea este mai scăzută în acest an din cauza puterii de cumpărare reduse a populației. Comercianții se așteaptă să rămână cu stocuri nevândute, dat fiind că vânzările au avut un ritm mai lent și consumatorii sunt mai precauți în cheltuielile lor.

„Oferta noastră cred că de data aceasta va fi mai mare decât cererea. Mi-e tare teamă că mai rămânem cu stocuri, pentru că simţim şi noi în piaţă că puterea de cumpărare a populaţiei a mai scăzut şi atunci vânzările merg mai lent. Nu mai cumpără cu căruţul, cumpără doar cu coşul sau nu mai cumpără cu coşul, ci ia cu mâna”, a mai spus Aurel Popescu.

Citeşte şi: Engie a semnat un contract pentru gaze naturale cu Romgaz. Înțelegerea ajunge la aproape 1 milion de lei

Trebuie remarcat faptul că cozonacii și biscuiții nu vor fi afectați de creșterea TVA de la 9% la 19%, care se aplică produselor cu zahăr adăugat. Această măsură a evitat o creștere semnificativă a prețurilor și a menținut produsele accesibile pentru consumatori.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult