FINANTE-BANCI, CARIERE

Capcana salariilor mici: De ce nu prindem din urma Vestul?

17 septembrie 2014, ora 00:07, autor(i): Madalina Pana   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
businessman-running-late.jpg
Romania se numara printre primele cinci tari europene dupa cresterea costurilor cu forta de munca, si inclusiv a salariilor, in cel mai recent clasament realizat de Eurostat. Cu toate acestea, nu am ajuns nici macar la un sfert din media UE. Ce ne impiedica sa ne indeplinim visul european?

Speranta oricarui roman de la momentul aderarii la UE in 2007, si anume aceea de a ajunge la nivelul de trai din Occident, pare sa se naruiasca pe zi ce trece.

Datele privind evolutia costurilor cu forta de munca din trimestrul doi, publicate marti de Eurostat, plaseaza Romania pe locul 5 in topul tarilor europene cu cele mai mari cresteri, dupa Estonia, Slovacia, Letonia si Lituania.


Analizand evolutia pe o perioada mai lunga, reiese insa ca forta de munca din Romania se scumpeste intr-un ritm mai lent decat in alte tari europene dezvoltate si in acelasi ritm cu media UE.In ultimii sase ani, costul cu forta de munca exprimat in euro a crescut doar cu 10,6% pe plan local, intr-un ritm similar cu media UE, de 10,2%.

Desi Romania e o tara emergenta, unde cresterile ar trebui sa fie peste media UE, exista tari dezvoltate care raporteaza ritmuri superioare precum Suedia (26,9%), Austria (18,9%), Slovacia (17%), Finlanda (15,9%) si Germania (12,2%).

Costul orar cu forta de munca din Romania a crescut de la 4,2 euro in 2008 pana la 4,6 euro in 2013. La nivelul UE, media a fost de 21,5 euro in 2008 si a ajuns la 23,7 euro anul trecut.


Exprimat in moneda nationala, costul orar cu forta de munca din Romania a crescut cu 32,7% in ultimii sase ani, pana la 20,5 lei. Deprecierea puternica a leului anuleaza insa mai mult de doua treimi din aceasta crestere in moneda nationala.

Magnet pentru investitori

Pe langa lipsa unor sindicate la fel de puternice precum cele din Vest, o explicatie pentru ritmul prea mic de crestere a salariilor ar putea fi promovarea Romaniei ca destinatie ieftina pentru investitori.

Costurile reduse cu forta de munca par sa fi fost un argument puternic pentru multe companii care au ales sa investeasca aici. Iar investitorii straini nu sunt prea dornici sa mareasca prea mult salariile si sa piarda astfel unul din avantajele competitive rezultate din prezenta pe plan local. Mai ales ca au ca alternative tari cu forta de munca mai ieftina precum Turcia, Rusia si Maroc.

Un oficial al Renault declara recent in presa franceza ca la uzina Dacia din Mioveni costurile medii salariale au crescut cu 26% in ultimii patru ani, in timp ce la Bursa, in Turcia, cresterea a fost de 6%. Astfel, salariul mediu brut al unui operator de la uzina Dacia din Mioveni l-a depasit anul trecut pe cel al unuia de la uzina care produce Clio in Turcia.

Practic, in 2013 salariul mediu lunar brut al unui operator la Mioveni a fost de 950 euro, in timp ce la Bursa (Turcia) salariul era de 925 euro.

De asemenea, salariile medii din Romania sunt de aproape trei ori mai mari decat la uzina din Tanger si sunt peste cele din Rusia.

Pe de alta parte insa, salariile din industria auto in Franta sunt de 7 ori mai mari decat cele din Romania.

La mana Occidentului

Analistul economic Bogdan Glavan explica dintr-o alta perspectiva de ce nu putem sa prindem din urma Vestul. In opinia sa, Romania este influentata decisiv de contextul extern, mai precis de contextul economic european.

"Criza le-o datoram in proportie de peste 50% politicilor proaste din Occident, care au determinat crearea unui urias tsunami de investitii speculative in tarile emergente, precum Romania. Revenirea din criza, de asemenea - o datoram faptului ca publicul vest-european, incorsetat financiar, s-a reorientat cumparand marfurile noastre mai ieftine", scrie Glavan pe blogul sau.

El adauga ca sistemul bancar sufera de pe urma lipsei finantarii externe, iar in lipsa cresterii creditarii companiile romanesti, "tinute strans in latul nemilos al fiscalitatii tot mai impovaratoare", acestea nu au cum sa investeasca.

Glavan prezice un viitor sumbru pentru tarile dezvoltate, care probabil vor intra intr-o perioada prelungita de stagnare economica asa cum a patit Japonia.

Analistul apreciaza ca tarile europene mentionate au aceleasi politici "inepte" precum Japonia, "incapabile sa curete sistemul de putregaiurile care il infecteaza".

"Ceea ce inseamna ca Romania nu poate atinge rate de crestere sustinute de peste 5% anual cat timp este racordata atat de strans la economia tarilor dezvoltate. Adica nu prea o sa prindem din urma pe nimeni", conchide Glavan.

Citeste si Adidas si Zara, acuzate ca profita de o retea ce plateste salarii de mizerie in Europa de Est
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
PETREV GREUCEANU a spus:
18/09/2014 15:04
Salariu mediu net este de 1650 Ron deci salariu unui angajat din Tanger este , dupa cum spun unii , de trei ori mai mic ca in Romania adica 550 de Ron sau 124,43 de Euro . Chiar asa ??
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 28 Mai 2020, 04:30
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter