FINANTE-BANCI

Capitalismul a invins, traim mai bine decat in 1989! Va vine sa credeti?

22 decembrie 2013, ora 00:07, autor(i): Valentin Gros   | 6 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bani5.jpg
Romania se despartea de sistemul comunist in urma cu exact 24 de ani, la 22 decembrie 1989. Poporul rasufla usurat dupa anii de dictatura, speranta unui trai mai bun insufletise intreaga tara. Ce constatam azi, ne-a adus capitalismul un standard de viata mai ridicat?

Entuziasmul primelor zile de libertate nu a durat foarte mult. Cele mai mari batai de cap ni le-a dat, in primii ani de dupa 1989, inflatia.

Preturile au inceput sa creasca rapid, "kilogramul de salam se scumpeste de dimineata pana seara", observau romanii, ingroziti.

1990 a fost ultimul an calm, din acest punct de vedere. A urmat, apoi, o continua explozie a preturilor, care parca nu se mai termina. Din 1991, rata anuala a inflatiei a inceput sa se scrie cu trei cifre si a atins varful in 1993, cand Institutul National de Statistica inregistra un nivel record de crestere a preturilor de consum, 256,1%.Abia dupa multi ani de fluctuatii, in 2003 am avut in sfarsit un semn de normalitate (15,3% rata inflatiei), iar in 2005 s-a implinit un vechi vis al specialistilor de la Banca Nationala inflatie scrisa cu doua cifre, 9,0%.

Pana la urma, daca tragem linie si adunam, dupa 24 de ani, stam mai bine sau mai rau? In perioada 1990-2013, preturile au crescut de circa 4.089 de ori. Am luat in calcul si estimarea oficiala de 1,83% pentru 2013, cel mai scazut nivel post-revolutionar. Enorm, nu? Aproape un sfert de secol de grele incercari pentru poporul roman.

Dar in acelasi timp, au crescut si veniturile. Cat de mult? Aproape imposibil de facut o apreciere exacta. Stim cu totii cat de inselatoare poate fi statistica aplicata la rece, strict in registrul cifrelor.

Plus ca notiunea de "medie" nu defineste totdeauna realitatea, in intreaga ei profunzime. Cunoastem si bancul cu "un om cu capul in cuptor si picioarele intr-un cub de gheata se afla, in medie, la temperatura camerei".

Si poate ca nici salariul mediu nu este chiar cel mai semnificativ dintre indicatori. Pe de o parte, romanul a stiut dintotdeauna sa isi asigure si alte surse de venit. Pe de alta parte, calitatea vietii depinde si de serviciile sociale la care ai acces, nu numai de banii pe care ii poti vehicula.

Totusi, putem incerca o comparatie. Astazi, salariul mediu net este in jur de 1.600 de lei, sau 16 milioane de lei vechi. In 1989, nivelul se situa la 3.063 de lei.

Facand impartirea, rezulta ca salariul mediu a crescut de peste 5.200 de ori, deci mai mult decat preturile. Sau, daca inmultim castigul din 1989 cu cresterea preturilor (4.089), vom observa ca astazi am avea nevoie de circa 12,5 milioane de lei vechi pe luna (1.250 de lei) pentru un standard de viata similar celui din ultimul an al comunismului.

E mai bine in capitalism decat in comunism? Am solicitat opinia analistului economic Ilie Serbanescu, un om care a trait in ambele sisteme. El spune ca nu exista un raspuns transant la aceasta intrebare, pentru ca multe lucruri s-au schimbat radical.

"Inainte orasele aratau ca niste hrube. Nostalgia dupa comunism e o prostie, dar ea reprezinta o consecinta a actualei epoci, cu toate neputintele ei", afirma Serbanescu. El a subliniat insa o diferenta constatata de toti martorii perioadei de tranzitie atunci nu aveam ce cumpara cu banii, iar acum putem cumpara orice, dar prea putini dintre noi dispun de banii necesari.

"Leul avea numai 14 bani acoperire in marfurile de pe piata in 1990. Acum raportul este mult mai mare", explica Serbanescu.

"Cosul zilnic este mult mai diversificat azi decat in urma cu 24 de ani. Dar sa nu uitam ca unele cheltuieli care atarna foarte greu (intretinere, chirie, impozite) erau pe vremea aceea inexistente sau aproape simbolice", a aratat analistul. Acesta a subliniat cat de relativ este sa lucram cu o medie, avand in vedere "polarizarea sociala fantastica, unii traiesc mai bine decat in Occident, dupa cum o demonstreaza peisajul masinilor de lux, in timp ce 3 milioane de romani au plecat sa munceasca in strainatate si nu au plecat de bine".
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
soso a spus:
22/12/2013 09:23
unii care au stiut sa profite de asta traiesc, altii care sunt marea majoritate pauza :))
 
............... a spus:
22/12/2013 12:13
Inflatia s-a stabilizat in 2003 ca o consecita a saracirii drastice a populatiei, nemaifiind locuri de munca...etc....cine vindea trebuia sa lase pretul constant cu adaos cat mai mic pentru a-si putea vinde marfa. Cam asta se intampla si acum. Realitatea arata ca 2 milioane de romani sunt doar in Italia...mai precis, in Romania sunt in jur de 14, 5 milioane de romani.
 
Iova Florian a spus:
22/12/2013 16:23
D-l Serbanescu sa ne lase. Sint satul de vorbele lui care sint schimbatoare precum politica. Mie mi-ar fi rusine si as tace. Este de ajuns sa ne reamintim ca afacut parte din guvern (cred ca pe vremea lui Constantinescu) si nu a facut nimica. daca luam iesirile dinsului de la TV din anii '90 si le comparam cu cele de astazi (mai rare sa recunoastem) observam diferenta de opinie.
 
Lucian a spus:
23/12/2013 11:49
Toti cei care comenteaza sa nu uite ca o fac de la un calculator, laptop, tableta sau telefon mobil. TOATE acestea nu ar fi fost posibile in regimul trecut. Nu uitati ca sunteti conectati la internet, lucru de asemenea interzis intr-o tara precum Coreea de Nord (similara Romaniei comuniste).
 
orion a spus:
23/12/2013 19:15
Exista:minciuni,minciuni gogonate si statistici
 
Pagini: 12
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 23 Mai 2019, 00:45
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter