FINANTE-BANCI

Isarescu: Este in interesul bancherilor sa ieftineasca semnificativ costul creditarii in lei (Update 1)

30 septembrie 2013, ora 16:19   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
MugurIsarescu2-mare.jpg
Este in interesul bancilor comerciale sa ieftineasca semnificativ costul creditarii in lei, dar nu mai este spatiu pentru reducerea dobanzilor la depozite, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu (foto), dupa sedinta Consiliului de Administratie al institutiei.

ôBancherii nu vor avea incotro. Ce o sa faca cu atatia bani? Vin la facilitatea de depozit a Bancii Nationale? Acesta a ajuns la 1,25%, se va reduce si mai mult in perioada urmatoare. Deci chiar din punctul lor de vedere, ceea ce am sugerat de fiecare data si sugerez si acum este ca in interesul bancilor comerciale este sa ieftineasca semnificativ costul creditarii in leiö, a spus Isarescu, intrebat de jurnalisti despre modul in care bancherii vor gestiona politica dobanzilor in perioada urmatoare.

Guvernatorul a spus ca transmisia moderata nu va impiedica BNR in a merge mai departe cu politica de relaxare insa a precizat ca banca centrala este atenta.

ôSuntem atenti ca atunci cand dozam masurile sa transmitem semnalele necesare si sa nu stimulam bancile sa reduca dobanzile de depozite. Acolo, parerea noastra este ca este un camp extrem de limitat sa mai reduca. Eu cred ca multe au si depasit masurö, a spus Isarescu, citat de Agerpres.Guvernatorul a explicat ca acesta este motivul principal pentru care CA al BNR nu a redus luni cu 0,5 puncte procentuale dobanda cheie.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat in sedinta de luni reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 4,5% la 4,25% pe an. Astfel, incepand cu 1 octombrie 2013, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 7,25 % pe an de la 7,5 %, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 1,25 % pe an.

Stabilitatea preturilor si redresarea creditarii

Rata anuala a inflatiei si-a continuat trendul descendent atingand nivelul de 3,67% in luna august fata de 4,41 % in luna precedenta datorita scaderii preturilor volatile, in principal cele ale produselor alimentare si pe fondul persistentei deficitului de cerere agregata. Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustata 1 a coborat la nivelul de 2,24 % in luna august 2013.

Aceasta tendinta, in linie cu prognozele bancii centrale conform celui mai recent Raport asupra Inflatiei, intareste perspectiva favorabila a plasarii ratei anuale sub tinta de 2,5 % in perioada urmatoare.

Reluarea procesului de dezinflatie a permis angajarea unui nou ciclu de relaxare a politicii monetare in conditiile unei ancorari eficace a anticipatiilor inflationiste si ale monitorizarii atente a evolutiilor mediului intern si international.

Scaderea ratei dobanzii de politica monetara a fost preluata recent de ratele dobanzilor interbancare si randamentele titlurilor de stat, ceea ce evidentiaza consolidarea transmisiei politicii monetare, conform BNR.

Impactul asupra ratelor dobanzilor la imprumuturile noi in moneda nationala acordate companiilor si populatiei este receptat cu un anumit decalaj in timp, fiind deocamdata moderat. Actualizarea proiectiei pe termen scurt, realizata prin incorporarea celor mai recente informatii macroeconomice, reconfirma accentuarea dezinflatiei pana in prima parte a anului 2014, ca urmare a influentei favorabile tranzitorii datorate reducerii TVA la paine si alte produse de panificatie si respectiv, recoltei agricole bune din acest an. In acelasi timp, o serie de factori atenueaza aceasta perspectiva, si anume: accelerarea procesului de dezintermediere transfrontaliera din sistemul bancar si volatilitatea apetitului pentru risc al investitorilor ca urmare a evolutiilor de pe plan mondial.

Potrivit BNR, continuarea procesului de ajustare a conditiilor monetare are in vedere mentinerea pe termen mediu a stabilitatii preturilor, corespunzator tintei stationare a BNR de 2,5 %, precum si consolidarea premiselor pentru redresarea sustenabila a creditarii sectorului privat, refacerea increderii si realizarea unei cresteri economice de durata.

Activitatea economica, in pofida unei ameliorari a perspectivelor sale, a consemnat evolutii diferite in structura. Exporturile nete - principala sursa de relansare economica - s-au reflectat in continuare pozitiv asupra productiei industriei prelucratoare si a contului curent, compensand impactul nefavorabil exercitat de redresarea lenta a consumului final si a investitiilor asupra ritmului de crestere anuala a PIB.

ôDinamica anuala reala a imprumuturilor acordate sectorului privat ramane in teritoriu negativ. Institutiile de credit au insa in continuare un camp semnificativ de actiune pentru reducerea ratelor de dobanda la imprumuturile acordate sectorului real, cu respectarea normelor de prudentialitate. Ieftinirea imprumuturilor in moneda nationala este de natura sa sprijine si consolideze cresterea sustenabila a economiei romanestiö, arata BNR.

Conduita echilibrata a politicii monetare coroborata cu un mix adecvat al celorlalte politici macroeconomice si cu noul acord preventiv de finantare externa incheiat cu institutiile internationale va contribui la consolidarea stabilitatii economiei romanesti si intarirea rezistentei acesteia fata de socuri externe.

BNR reafirma ca va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin calibrarea corespunzatoare a conduitei politicii monetare si utilizarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 5 noiembrie 2013, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.

BNR sustine creditarea in lei si reduce dobanda cheie cu inca 0,25 puncte procentuale (Articol initial)

30 septembrie 2013, ora 13:35   | 1 comentariu publicat
Lei7-mare.jpg
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat in sedinta din 30 septembrie 2013 sa reduca rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,25% pe an de la 4,5%, incepand cu data de 1 octombrie 2013.

In acelasi timp, BNR a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei (15%) si in valuta (20%) ale institutiilor de credit.

Consiliul de administratie al BNR a mai hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

BNR reitereaza ca va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin calibrarea corespunzatoare a conduitei politicii monetare si utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara.Si in sedinta din 5 august 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la nivelul de 4,5% pe an de la 5,00%, incepand cu data de 6 august.

Decizia luata astazi de BNR era asteptata de analistii financiar-bancari, care au estimat reducerea dobancii cheie la 4,25%.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar ľ Bancari din Romania (AAFBR) prognozeaza ca dobanda de politica monetara ar putea fi redusa in continuare pana la 4% in luna decembrie 2013. Estimarea celor mai multi analisti pentru decembrie 2014 plaseaza dobanda de politica monetara la nivelul de 4%, dar exista participanti la sondaj care vad posibila o scadere a dobanzii la 3,75%.

De asemenea, ei spun ca rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la nivelul de 15% pana la finalul anului 2013. In anul 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi diminuate pana la 12%.

Citeste si:
Prima Casa merge mai departe. Gura de oxigen pentru creditul in lei?
Creditele in lei, "atacate" pe doua fronturi. Vor deveni mai accesibile decat cele in euro?
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
pop a spus:
01/10/2013 11:00
Rumulani luati cit mai multe credite , bancherii au nevoie de sclavi .
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 08 Decembrie 2021, 05:36
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter