FINANTE-BANCI

"Mercurialul" BNR: Cum vede Isarescu evolutia preturilor in 2012

08 noiembrie 2011, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
inflatie2+mare.jpg
Dupa ce 2011 a fost anul incertitudinilor, cu cresteri de preturi si scaderi abrupte, Banca Nationala ne promite un 2012 ceva mai linistit, guvernatorul Mugur Isarescu afirmand ca avem toate sansele sa tinem in fraie cresterea preturilor. Cu toate acestea, BNR sufla si-n iaurt, remarcand riscurile in crestere, inclusiv influenta perioadei electorale.

Daca ar fi sa ne luam exclusiv dupa prognozele BNR, 2012 va fi un an pozitiv, pe ansamblu, cel putin din punct de vedere al inflatiei. Anul viitor, cresterea preturilor ar urma sa inregistreze o medie de 3%, fata de 3,3% in acest an, cu un interval minim in martie 2012 cand inflatia ar urma sa atinga recordul istoric de 2%.

Cum se va intampla ôminuneaö? In primul rand, datorita scaderii cererii. In conditiile in care romanii, cu buzunarele tot mai goale si fara sperante de majorari salariale, vor cheltui tot mai putin, vor forta practic producatorii si comerciantii sa mentina preturile la un nivel acceptabil.

ôComparativ cu Raportul asupra inflatiei din luna august, deficitul de cerere proiectat este mai pronuntat pe intregul interval de prognoza, implicand presiuni dezinflationiste mai ampleö, se spune in raportul BNR privind inflatia.BNR remarca, in acelasi raport, ca ôconsumul final efectiv al gospodariilor este anticipat a avea o expansiune moderata pana la sfarsitul anului, reflectand, in principal, dinamica inca modesta a venitului disponibilö. Anul viitor, romanii ar urma, in teorie sa o duca mai bine.

ôPentru anul urmator, in conditiile anticiparii unei consolidari a cresterii economice in teritoriul pozitiv si in consecinta, a relaxarii treptate a constrangerilor financiare cu care se confrunta agentii economici, ritmul de crestere a acestei componente se va accelera usorö, se spune in raport.
Evolutia inflatiei in ultimii trei ani
Evolutia inflatiei in ultimii trei ani

Evolutia pozitiva a inflatiei in 2012 va fi sustinuta de un leu stabil, vazut in intervalul 4,1-4,3 lei/euro. In plus, nici din partea petrolului, "sangele economiei", nu se anunta evolutii spectaculoase, astfel ca barilul este estimat la 94,5 dolari, adica aproape la acelasi nivel ca in 2011 (94,4 dolari).

Nici cu inflatia importata nu vom sta foarte rau. Dimpotriva. Inflatia din zona euro va cobori la 1,7%, fata de 2,5% in 2011, potrivit prognozelor bancii centrale.

Pana aici, numai vesti bune. Daca toate aceste conditii prognozate de BNR se vor dovedi reale, ne vom alege cu un an linistit, cu preturi cu cresteri decente, de pana in 10%.

Influenta "preturilor din import"

Mare parte din inflatia din prima parte a acestui an a venit pe canalul importurilor, prin preturile produselor importate.

In momentul in care importam un produs, daca acesta se scumpeste in tara de origine, preluam automat si cresterea de pret. Si asta pentru ca nu avem o contraoferta locala care sa tempereze evolutia inflationista.

Potrivit estimarilor BNR, ôpreturile de import vor creste mai rapid in prima parte a anului, avand in vedere evolutia nefavorabila recenta a monedei nationale fata de euro si dolarul SUA. In a doua parte a intervalului de proiectie, in conditiile disiparii impactului nefavorabil al cursului de schimb si ale temperarii inflatiei externe, este de asteptat ca dinamica preturilor de import sa se atenuezeö. Mai simplu pus, produsele importate se vor scumpi in primavara, iar apoi preturile isi vor tempera avansul in partea a doua anului.

Romania importa intre 60-70% din necesarul de marfuri alimentare, combustibili, materii prime, bunuri de larg consum si alte produse.

In privinta legumelor si fructelor, BNR estimeaza ca, dupa o prima parte a anului pozitiva, in care preturile se vor mentine la un nivel scazut, in partea a doua acestea vor creste din nou, in conditiile in care vom avea un an agricol normal.

ôDatorita recoltei agricole peste asteptari din anul curent, se anticipeaza ca rata anuala a inflatiei LFO va continua sa se diminueze, inregistrand valori negative pe parcursul urmatoarelor patru trimestre, in principal pe seama componentei de legume fructe. Adoptarea ipotezei unui an agricol normal in 2012 conduce, inclusiv pe seama unui efect statistic de baza nefavorabil47, la inversarea sensului de evolutie a inflatiei LFO incepand din a doua parte a anului viitor. Contributia anuala proiectata a componentei la rata inflatiei IPC este mai ridicata in 2012 comparativ cu cea preconizata anteriorö, se precizeaza in raportul BNR.

Tigarile, in schimb, ôvor avea un impact inflationist identic cu cel prognozat in runda anterioara in anul curent, dar mai ridicat in anul 2012ö. Cu alte cuvinte, anul viitor se vor scumpi mai mult decat in 2011, pe fondul cresterii accizelor.
Si in privinta preturilor administrate (preturile produselor si serviciilor care se ajusteaza cu avizul autoritatilor statului. In acesta categorie intra pretul la energia electrica, energia termica, gaze naturale, medicamente, servicii de posta si telefonie fixa, servicii de apa, canal si salubritate, transportul urban si cel feroviar ľ nr.), BNR vine cu estimari rezervate.

Dupa ce finalul acestui an va aduce scumpiri datorate, in principal, ôeliminarii anuntate a subventiilor acordate de la bugetul de stat pentru energia termicaö, in 2012, ôinflatia anuala a preturilor la combustibili se va diminua pe parcursul urmatoarelor sase trimestre, pe masura disiparii socului nefavorabil al majorarii substantiale a pretului petrolului in trimestrele I si II din 2011ö.

Ce riscuri ameninta prognozele

BNR isi ia, bineinteles, destule rezerve in privinta proiectiilor privind cresterea preturilor in 2012. Iar in prim-plan se afla evolutia leului.

Chiar daca il vede la un nivel stabil, BNR estimeaza ca ôo eventuala agravare/prelungire a acestei crize, implicand continuarea scaderii apetitului pentru risc al investitorilor financiari, ar avea drept consecinta imediata o crestere peste astepari a presiunilor de depreciere a leului in raport cu principalele monede. Impactul inflationist inerent al cursului de schimb al leului ar putea fi amplificat/prelungit de o posibila restrangere severa a accesului bancilor locale la finantarea externa, in ipoteza deteriorarii suplimentare a situatiei financiare a unor banci-mama si a increderii pe piata financiara internationalaö, se spune in raportul de inflatie.

"Din perspectiva experientei ultimilor ani, este de asteptat ca potentialele efecte adverse ale mediului extern sa fie receptate prioritar de componentele majore ale cererii interne ľ consumul si investitiile private ľ in principal prin intermediul erodarii semnificative a increderii si al scaderii surselor/inaspririi conditiilor de finantare interna si externa a agentilor economici",se mai spune in raportul BNR.

Si in privinta evolutie preturilor importate, BNR sufla in iaurt. "Riscul ca evolutia viitoare a preturilor internationale ale materiilor prime agricole si energetice, inclusiv cel al petrolului, sa provoace o deviere a ratei anuale a inflatiei de la traiectoria prognozata ramane relativ echilibrat, cel putin pe termen scurt", se precizeaza in raportul Bancii Nationale.

"Nu poate fi in totalitate exclusa posibilitatea unei cresteri neasteptate a preturilor internationale ale materiilor prime in eventualitatea intensificarii operatiunilor de arbitrajare derulate pe anumite piete, favorizate de lichiditatea abundenta injectata de marile banci centrale si/sau in ipoteza, mult mai putin probabila insa, a revigorarii in devans a cererii globale de asemenea bunuri", afirma raportul BNR.

ramane semnificativa incertitudinea asociata unor ajustari viitoare de preturi administrate sub presiunea constrangerilor de finantare ale sectorului publicRaportul de inflatie BNR

Si in privinta pretului petrolului, BNR are dubii. ôAvand in vedere ipoteza de majorare a pretului petrolului pe tot intervalul de proiectie4, dinamica anuala a preturilor combustibililor se va situa peste cea a inflatiei IPCö.

Cu alte cuvinte, preturile ar putea creste. Producatorii si distribuitorii de gaze si energie electrica au cerut, de altfel, majorarea tarifelor, inclusiv pentru populatie, in primul trimestru din 2012. In a doua parte a anului, este putin probabil sa asistam la scumpiri, avand in vedere ca urmeaza perioada campaniei electorale si alegerilor generale.

De altfel, BNR include, la capitolul riscuri, si perioada electorala. ôExista riscul de derapaj al politicii fiscale, a carui relevanta a fost relativ scazuta in cursul acestui an, insa ar putea redeveni semnificativ, mai ales pe orizontul mai indepartat de timp, inclusiv datorita succesiunii de momente electorale programate pentru urmatorii aniö, se precizeaza in raport.
ôMaterializarea oricaruia dintre riscurile mentionate ar putea reinflama anticipatiile privind inflatia, conducand la efecte relativ amplificate asupra diverselor masuri ale inflatieiö, este concluzia BNR.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 28 Septembrie 2021, 10:10
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter