- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

„Romania nu intra in recesiune”. Cat ar putea creste economia in 2012

04 Mar, 09:33 • adrian.mihaltianu
Economia nu va intra in recesiune, confirmand procesul de revenire moderata si graduala, iar produsul intern brut (PIB) va creste in acest an, in special in a doua parte a lui 2012, potrivit lui Florin Libocor, economistul sef al BRD - Groupe Societe Generale.
Romania nu intra in recesiune. Cat ar putea creste economia in 2012

„Ne mentinem estimarea privind cresterea PIB-ului, undeva la [b]aproximativ 2%[/b]. Am convinderea ca va fi oricum peste 1,5%, asumat de catre Fondul Monetar International (FMI). Nu ar fi exclus ca in 2012 sa vedem un comportament al intregii economii precum a fost cel al agriculturii din 2011. La inceput de an nu existau asteptari pentru o performanta ridicata, cu acel boom agricol pe final”, a declarat Libocor, la conferintele BRD Media Days.

„[b]Nu intram in recesiune[/b]. Daca am incheiat trimestrul patru din 2011 cu un usor minus, iar T1 va fi tot cu minus la nivelul PIB-ului, conform cartilor, doua trimestre consecutive cu valori negative inseamna recesiune tehnica. Recesiunea tehnica este strict recesiune tehnica”, a subliniat economistul.

El a adaugat ca, probabil ca semestrul doi, in special trimestrul trei va avea cea mai buna evolutie a PIB-ului. Care ar fi cauzele?

„Nu exclud ca agricultura sa faca o surpriza pozitiva, cu toate ca ne vom raporta de data aceasta la o baza foarte mare. Totodata mai sunt sunt si alti factori. Mizez pe o revenire a consumului, pe un castig de incredere la nivelul populatiei. Toate aceste lucruri, puse cap la cap, ar putea sa contribuie la o dinamica usor mai mare a cumularii de valoare adaugata in semestrul doi fata de primul”, a mentionat Florian Libocor.
[quote=Florian Libocor, BRD]Economia tine foarte mult de psihologie. Este precum o fiinta vie[/quote]
Economia Romaniei [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/economia-a-scazut-in-t4-2011-ne-intoarcem-in-recesiune-73839/]a scazut cu 0,2%[/url] in ultimul trimestru din 2011 fata de trimestrul precedent, arata datele estimative ale Institutului National de Statistica. Pe ansamblul anului 2011, PIB-ul a crescut in 2011 cu 2,5%.

In acelasi timp, Libocor nu exclude sub nicio forma ajustari de venituri, poate de 5%.

„[b]Deficitul de cont curent[/b] este asteptat sa creasca usor, insa estimam ca va ramane, in intervalul 4-6% din PIB, probabil chiar in prima jumatate a intervalului”, a spus analistul.

El a spus ca in cazul [b]inflatiei[/b], cel putin gratie faptului ca avem un an electoral, exista probabilitatea ca pentru finalul anului acesta, indicator sa ajunga undeva la [b]3,6%[/b], dupa ce anul trecut a fost 3,14%. De altfel si banca centrala a ajustat in sus inflatia pentru 2012, la 3,2%.

„Inflatia va reveni la un nivel mai mare, cu circa 0,5 puncte procentuale fata de nivelul de 3,14% din 2011, datorita revenirii consumului si dereglementarii unor preturi administrate, concomitent cu reducerea deviatiei negative a PIB potential”, a afirmat Libocor.

Conform acestuia, reducerea [b]ratelor de dobanda[/b]ar putea sa continue in 2012, cu maximum 0,5 puncte procentuale pana la finele anului 2012, avand in vedere un scenariu cu inflatia la 3,6% si un decalaj negativ persistent al PIB fata de nivelul potential.

PIB-ul potential este in prezent la circa 2% si probabil ca daca lucrurile vor evolua in sensul in care se asteapta, acesta ar putea sa creasca la aproximativ 3,5%, a mentionat analistul.

Libocor a amintit ca dobanda de politica monetara a ajuns in februarie la minimul de 5,5%. Criteriul acestei decizii ar fi stabilitatea preturilor.

„Relaxarea conditiilor monetare pe canalul dobanzii de politica monetara a vizat incurajarea revenirii economice. Vom vedea cat s-a reusit acest lucru”, a mai spus economistul BRD.
[quote=Florian Libocor]Asa cum cu o floare nu se face primavara, asa nici numai cu dobanda cheie nu se poate obtine tot[/quote]
In cazul revenirii economice, Florian Libocor a spus ca „se stie foarte bine ca este important mixul de politici fiscal-monetare, de decizii de politica fiscala echilibrate si corelate cu cele de politica monetara. Se stie ca acel mix nu functiona intotdeauna in aceeasi dinamica si nu era bine corelat. In mare, nu poate sa-si asume nici numai banca centrala, nici numai autoritatea fiscal-bugetara rolul de a pune pe picioare economia. Trebuie sa lucreze impreuna, coordonat si corelat”.

Conform lui Libocor, dobanda cheie ar putea cobori la 5% pana la finalul lui 2012, insa „ar fi momentul va BNR sa recurga la reducerea rezervelor minime obligatorii, decizie ce se va vedea mai ales in reducerea dobanzilor la creditele in lei.

El a mai spus ca Romania are capacitatea de a atrage si utiliza cat mai mult [b]fondurile europene[/b] puse la dispozitie. Este vorba de circa 6 miliarde de euro in 2012, 6 miliarde de euro in 2013 plus cele 7 milioarde de euro atrase in ceilalti ani, ar fi cam 19 miliarde de euro, ceea ce ar insemna o rata de circa 60% din totalul fondurilor disponibile. Nu este neaparat o performanta buna

[b]Cursul de schimb[/b] este asteptat sa reintre in intervalul 4,1 – 4,3 lei/euro pana la finele anului 2012, dar potentialul de apreciere este limitat dincolo de acest interval”, este de parere economistul sef al BRD – Groupe Societe Generale.

„[b]Deficitul fiscal[/b] poate fi redus mai usor daca se va imbunatati colectarea impozitelor, imperios necesara. Tinta de deficit de circa 2,4% din PIB este ambitioasa. Estimam un deficit cu circa 0,5 puncte procentuale mai mare in 2012”, a zis Libocor.

In ceea ce priveste [b]datoria publica[/b] totala este asteptat sa ramana in proximitatea nivelului de 40% din PIB, fiind in continuare sub limita stabilita prin criteriile de la Maastricht.

Florian Libocor a mentionat ca sistemul bancar din Romania este bine capitalizat si nu vom vedea dezechilibre. Acesta este cel mai solid din regiune, Romania performand mai bine comparativ cu alte state.

Totusi, ponderea creditelor neperformante a urcat la 14,1% in 2011, fata de 2,6% in 2007.

„Deteriorarea portofoliului de credite si cresterea imprumuturilor neperformante a avut loc pe fondul deteriorarii activitatii economice si a mediului economic in ansamblu”, a declarat Libocor, care a adaugat ca nu vom vedea prea curand o reducere la nivelul de 2-4% din totalul creditelor.

Economistul a precizat ca dupa ce s-a vazut o crestere in 2011 a creditelor neperformante, urmeaza ca in 2012 si 2013 sa se reduca.

[b]Citeste
si:[/b] [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/vor-scadea-dobanzile-bancare-poate-intr-o-lume-perfecta-74395/]Vor
scadea dobanzile bancare? „Poate intr-o lume perfecta”[/url]