MEDIA & MARKETING

"Adevarata bere Ciuc": Cine este afaceristul din Romania care a invins Heineken

13 martie 2015, ora 00:47, autor(i): Madalina Damian   | 5 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
ciuc.jpg
Heineken Romania, proprietara marcii Ciuc Premium, a pierdut definitiv un proces prin care voia sa ii interzica unui mic producator de bere din Harghita sa utilizeze denumirea "Adevarata Bere Ciuc". Cine este omul de afaceri care s-a opus corporatiei cu origini olandeze si a reusit sa o invinga?

Curtea de Apel Suceava a respins miercuri, printr-o hotarare definitiva, cererea inaintata de firma Heineken Romania si a stabilit ca societatea comerciala Lixid Project Kft. din Harghita poate utiliza in mod legal denumirea „Adevarata Bere Ciuc”, scrie radiomures.ro.

Potrivit instantei, argumentele aduse de Heineken in procesul intentat firmei Lixid Project Kft sunt nefondate din punct de vedere al proprietatii intelectuale. Firma multinationala olandeza beneficiaza, din 2003, de marca de bere Ciuc Premium, produs la Miercurea Ciuc, pe care oamenii o stiu ca „bere de Ciuc”. In 2014, a aparut, insa, Igazi Csiki Sör (Adevarata bere Ciuc), pentru care licenta a fost obtinuta de producatorul Lixid Project Kft.

Heineken Romania a depus o plangere impotriva fabricii de bere din Sansimion Ciuc, sub acuzatia de violare a dreptrului de proprietate intelectuala, concurenta neloiala si desfasurarea unei activitati comerciale necinstite. Potrivit Heineken, denumirea noului produs seamana foarte mult cu numele berii imbuteliate la uzina din Miercurea Ciuc.Reclamantul a solicitat stoparea comercializarii produsului, confiscarea liniei de productie si a marfii, precum si constituirea unui fond de garantie, in speranta obtinerii unei despagubiri. Intampinarea a fost respinsa in prima instanta de Tribunalul Judetean Harghita, iar in a doua instanta la Curtea de Apel Suceava. Procesul a fost stramutat la Suceava la solicitarea reclamantului, deoarece firma Heineken a avut convingerea ca paratul, firma din Harghita, exercita presiuni prin mass-media asupra tribunalului.

Tribunalul Harghita a decis pe 10 decembrie 2014 respingerea cererii depuse de Heineken Romania, pentru ordonanta presedintiala impotriva fabricii care produce bautura „Adevarata bere Ciuc (Igazi Csiki Sör)”.

Lenard Andras (foto: marosvasarhelyiradio.ro)
Lenard Andras (foto: marosvasarhelyiradio.ro)

Proprietarul fabricii de la Sansimion, Lénárd András, a declarat atunci pentru Radio Tirgu-Mures ca Heineken Romania detine doar marca inregistrata „Ciuc Premium”, de aceea considera acuzatiile ca fiind nefondate.

Acesta a mai spus ca nici schema de culori, nici forma etichetei „Adevaratei beri Ciuc” nu pot fi confundate cu cele ale berii concurente.

„Traducerea, in limba romana, a denumirii care se afla pe eticheta produsului nostru nu corespunde cu „Ciuc Premium”, la fel cum aceasta denumire, tradusa in limba maghiara, nu seamana cu "Adevarata bere Ciuc (Igazi Csiki Sör)", iar etichetele nu seamana intre ele", a declarat Lénárd András.

Victoria micului producator de bere impotriva Heineken a facut inconjurul lumii, subiectul fiind relatat si de agentia internationala de presa Associated Press, preluata de Yahoo News.  

Pe langa productia de bere, Lenard Andras mai este implicat si in afaceri din domeniul energiei. Si in dezvoltarea acestora, antreprenorul trebuie sa depaseasca mai multe piedici, proiectele sale fiind contestate de reprezentanti ai comunitatilor locale unde sunt implementate.
 
Presa din Onesti a relatat despre asocierea sa cu municipalitatea in vederea construirii unei microhidrocentrale pe Trotus.

De asemenea, acesta ar mai dezvolta proiecte similare in judetele Harghita, Covasna si Neamt, precum si un proiect de energie solara.

De altfel, chiar Lenard Andras a detaliat planurile sale in domeniul energiei regenerabile intr-un interviu publicat in august 2013 de site-ul in limba maghiara transindex.ro. Cu aceasta ocazie a dat mai multe detalii despre proiectul unei microhidrocentrale pe raul Homorod, dupa ce mai multe persoane din zona au protestat impotriva acestuia.

Protestatarii, atat localnici din Baile Homorod, cat si proprietari de case de vacante sau de terenuri din alte localitati, spuneau in timpul protestelor din iulie 2013 ca exista riscul sa scada debitul raului si sa ramana fara surse de apa, pentru ei si pentru animale.

In replica, dezvoltatorului proiectului a declarat ca a realizat un studiu de impact ce urmareste efectele pe urmatorii 50 de ani ale construirii acestei microhidrocentrale si ca localnicii nu a trebui sa aiba niciun motiv de ingrijorare.

Lenard Andras nu este singurul om de afaceri din Romania care s-a luptat cu o corporatie si a castigat. Recent, antreprenorul roman Marius Avram a invins McDonald's la Tribunalul Bucuresti.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Aurel Balint a spus:
13/03/2015 14:04
Dl Lenard are dreptate. Nici traducerea denumirii nu corespunde cu ce pretinde Heineken: corect e "adevarata bere ciucana" sau "adevarata bere din Ciuc". Eu sunt bucurestean, dar daca cineva ar inregistra marca "bucurestean", nu as mai avea voie sa ma declar bucurestean? Unde si cand vom gasi aici, in Bucuresti "Igazi..." ca sa o evaluam?
 
Un maghiar care stie romaneste a spus:
14/03/2015 10:10
Daca traducerea "Adevarata bere Ciuc" ar fi adeverata poata ca ar fi castigat Heineken. Corect este "Adevarata Bere de Ciuc". Si tocmai asta a scandalizat lumea ca Heineken pretindea ca detine copyright pe tot ce este "de Ciuc"; practic se pozitiona ca un fel de proprietar de sclavi (scavii fiind locuitorii din regiunea Ciuc). De frustrarile nationaliste ale conducerii romanesti ale Heineken sa nici nu mai vorbim (au pus la indoiala existenta tinutului Secuiesc) in pledoaria lor. Pana la urma s-a facut dreptate.
 
Tanase ilie a spus:
24/07/2015 13:55
Iulie 2015.
Am baut din curiozitate berea aceasta ,la Tusnad bai si vreau sa va spun ca este o bere adevarata ,buna rau de tot.Bate usor de tot Heineken-ul .
La pretul de magazin local ,de 2.8 lei la 0,500ml este mai mult decat peste asteptari.
Cautati si degustati.
A fost comentariul unui bucurestean dezinteresat.
 
horia moca a spus:
27/06/2016 13:27
Intre a produce o bere buna si a construi o microhidrocentrala pe raulete de munte ,in Carpati,este o mare diferenta! Prefer berea dlui Lenard Andras ! Si prefer curentul produs de barajul de la Rastolita! Ditamai barajul! De ce sa mai stricam!(SIC!) raulete montane cu microhidrocentrale particulare? Ia sa bem berea lui Lenard Andras la inaugurarea barajului producator de curent electric, de la Rastolita,jud. Mures!!!!!!!!!!!!!!
 
DRAGUT TONI a spus:
27/05/2017 18:30
buna ziua va scriu deoarece am cautata aceasta bere in cluj si din pacate nu am gasit-o ,sau cei care au comercializat-o au mentionat ca datorita sistemului de distributie defectuos nu s-a mai comercializat ,va fac cunoscut ca eu si citiva prieteni am consumat-o in cluj ,noi suntem din galati si am fost superincitati de aceasta ,va rog as dorii mai multe informatii sau comerciantii din lista de clienti unde am putea sa o cumparam ,banuiesc ca in galati nu ati ajuns cu distributia asa ca atunci macar cind ajung in cluj la 3 saptamini sa o caut
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 02 Iulie 2022, 01:18
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter