MEDIA & MARKETING

Stelian Tanase, acuzat de cenzura: "Un material nu poate fi scos de pe post in timp ce ruleaza"

06 martie 2014, ora 15:34 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
tvr.jpg
Documentarul „Mostenirea clandestina”, realizat pentru TVR de jurnalista Monica Simona Ghiurco in colaborare cu istoricul american Larry Watts, a fost scos de pe post la cererea lui Stelian Tanase, presedintele director general al TVR. La cateva zile de la izbucnirea scandalului, ActiveWatch reactioneaza.

Stelian Tanase i-a cerut cerut telefonic directorului TVR International scoaterea de pe post a documentarului, in timp ce rula.

„Stelian Tanase m-a sunat si-a mi-a cerut sa opresc emisia TVR Moldova. Este fara precedent. Niciun director general sau presedinte al TVR nu a intrerupt emisia. Intreruperea s-a facut fara argumente, pe un ton, sa zicem intempestiv. Nu este in regula ceea ce s-a intamplat. Grilele TVR sunt realizate de catre canale, aprobate de directorul de programe. Inainte era un consiliu de programe care nu mai exista, care aproba aceste grile. Aceasta grila cadru a fost aprobata in urma cu aproximativ doua luni”, a declarat Beatrice Comanescu, directorul TVR International, pentru exclusivNEWS.ro.

“Consideram ca PDG TVR Stelian Tanase si-a depasit atributiile si a comis un act de cenzura. Indiferent care au fost motivele sale, un material nu poate fi scos de pe post in timp ce ruleaza. Daca materialul respectiv era susceptibil ca incalca legislatia TVR, acesta trebuia inaintat spre analiza Comisiei de Etica ulterior difuzarii”, sustin cei de la ActiveWatch.

Iata scrisoarea publica adresate de Monica Ghiurco:

„APEL LA COLEGII DIN PRESA: Daca veti trece sub tacere cenzura care mi s-a intamplat mie, maine vi se va intampla voua si nimanui n-o sa-i mai pese! si veti binemerita dispretul publicului pentru ca nu luptati pentru drepturile voastre.

Conform Constitutiei, Art. 30: "(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisa."

Indiferent de explicatii (in cazul acesta neprecizate si neasumate de cel care a comis cenzura, desi a trecut aproape o luna de la scoatere DIN EMISIE!!!!, nu din grila, a documentarului meu) nimeni nu trebuie lasat sa se considere a fi deasupra legii.

Iar incalcarea legii, asa defecta cum e (pentru ca nu expliciteaza cenzura - cine ar fi crezut sa mai existe asa ceva la 25 de ani de la rasturnarea unui regim in care cenzura era regula? - si nici nu stabileste sanctiunile care se impun) este evidenta chiar si pentru cei care se erijeaza in aparatorii domnului Stelian Tanase.

Chiar daca ma costa din punct de vedere profesional faptul ca imi apar profesia si dreptul la libera exprimare, luptandu-ma public cu o conducere care isi aroga puteri discretionare si care m-a denigrat emitand in spatiul public informatii complet false, eu ma incapatanez sa demonstrez ca adevarul trebuie aparat cu orice pret. Ca adevarul nu se negociaza, nu se vinde si nu se cumpara. Si nici constiinta mea!”

Citeste si Zodia cenzurii: Filme si clipuri interzise, posturi TV inchise. Cine plateste?


Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 05 August 2020, 10:04
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter