- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Datele despre convorbirile telefonice si SMS-uri vor fi stocate 6 luni de operatori

19 Jan, 15:42 • Redactia DailyBusiness
Datele despre convorbirile telefonice si SMS-uri vor fi inregistrate de operatorii de telefonie fixa si mobila si vor fi stocate timp de 6 luni, incepand de marti, potrivit Legii 298/ 2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice, intrata in vigoare, scrie NewsIn.
Datele despre convorbirile telefonice si SMS-uri vor fi stocate 6 luni de operatori

Toti operatorii de telefonie fixa si mobila sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni numarul de telefon al apelantului si al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locatia celui care este apelat, cand a fost facut apelul si cat dureaza convorbirea telefonica.

Tot din 20 ianuarie, toti operatorii de telefonie fixa si mobila sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni de SMS-urile trimise si destinatarul.

Legea dispune ca toate informatiile inregistrate in aceasta perioada sa fie puse la dispozitia procurorilor, in urma unei cereri aprobate de presedintele instantei de judecata careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta, daca informatiile indica pregatirea unei infractiuni grave, potrivit articolului 15 din actul normativ.

Totodata, toti furnizorii de Internet sunt obligati sa stocheze, incepand din 15 martie 2009, timp de 6 luni, urmatoarele date cuprinse in posta electronica a persoanelor care corespondeaza pe teritoriul Romaniei: de unde este trimis e-mailul, data si ora la care ne conectam la Internet, cui ii este adresat e-mailul (adresa IP, numele si adresa fizica a abonatului), precum si data si ora de deconenctare de la Internet.

Tot din 15 martie, cei care furnizeaza servicii de Internet sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni urmatoarele date despre navigarea pe Internet: numele, adresa fizica si IP-ul celui care s-a conectat la Internet, data si ora la care s-a conectat, precum si data si ora la care s-a realizat deconectarea, scrie NewsIn.

Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii a fost adoptata de Parlament pe 18 noiembrie 2008, a fost promulgata de presedintele Traian Basescu si ulterior publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 780 din 21 noiembrie 2008.