- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cele mai mari inchirieri de spatii de birouri in acest an

03 Aug, 00:02 • cristina.mihai
Extinderea jucatorilor din zona serviciilor medicale private este unul dintre putinele business-uri de inchiriere de spatii de birouri care nu se bazeaza pe relocari. Astfel, cea mai mare tranzactie din acest an este inchirierea unei cladiri de 15.000 mp in zona piata Victoriei din Capitala, de catre centrul medical Sanador.
Cele mai mari inchirieri de spatii de birouri in acest an

Jucatorii din zona serviciilor medicale sunt unii dintre cei mai activi in momentul acesta pe piata imobiliara, avand un take-up constant de aproximativ 6-8% din totalul suprafetei inchiriate in Bucuresti, spune Madalina Cojocaru, directorul departamentului de birouri al DTZ Echinox, firma care a intermediat tranzactia Sanador.

Centrul medical Sanador, detinut de omul de afaceri Florin Andronescu (fondatorul Flanco), a inchiriat o cladire pentru a deschide la toamna un spital privat generalist. Investitia se va cifra la 40 milioane de euro, au anuntat reprezentantii DTZ.

Cladirea inchiriata de Sanador este detinuta de Castrum Corporation.

Totusi, unii dintre analistii imobiliari considera ca extinderea agresiva a jucatorilor de servicii medicale private poate fi si periculoasa.

„Romania si Bucurestiul au nevoie acuta de servicii de spitalizare moderne, eficiente si cu maxim de profesionalism, dar fara un sistem de asigurari bine pus la punct si in conditii de criza economica de lunga durata, acestea pot afecta in mod direct centrele medicale”, a declarat Lori Collin, consultant senior in cadrul firmei de consultanta imobiliara Jones Lang Lasalle.

„Alti jucatori importanti din acest domeniu cauta noi locatii, dar unii sunt mai rezervati in dimensiunea spatiului inchiriabil, iar altii sunt doar pesimisti, pe termen mediu, in ceea ce priveste potentialul pietei de servicii medicale private. Multe din fimele de servicii medicale sunt inca expectativa”, a adaugat consultantul JLL.

Una din companiile de servicii medicale private, care are in plan sa se extinda, este CMU. Aceasta doreste sa deschida o policlinica in sudul Capitalei. Printre posibilele amplasanente, companbia ia in considerare si cladirea de birouri adiacenta mall-ului Sun Plaza.

„Din totalul spatiilor inchiriate in S1 2010, clinicile medicale au ocupat 15%. Mai multe clinici si-au anuntat, intr-adevar, intentia de a se extinde, ceea ce este firesc sa se intample in cladiri de birouri, in contextul in care acesti operatori doresc sa isi ridice cota de piata pe zona clientilor business (corporate)”, explica Mirela Sorei, senior consultant Colliers International.

Potrivit datelor Jones Lang LaSalle, in primul semestru din 2010 au fost preluati 100.000 metri patrati de birouri, dar la chirii cu 20% mai reduse decat in 2008.

Referitor la tipul chiriasului care se muta sau tranzactioneaza pentru prima oara pe piata de birouri, statistica JLL arata ca top-ul il domina industria financiara si de servicii profesionale cu aproximativ 17% din totalul inchirierilor, urmate de firmele de productie cu aproximativ 14,5%. Firmele din industria bancara detin circa 11,1% din totalul trazactiilor, iar zona de IT si telecomunicatii se apropie de 10% fiecare.

O tranzactie la fel de mare precum cea realizata de Sanador (tot 15.000 mp de birouri) a incheiat Unicredit, doar ca in acest caz este vorba de preinchiriere. Banca are o intelegere cu cu firma Bog’art, care ii va construi noul sediu central. Constructia va fi gata in 2012 si este finantata chiar prin Unicredit. Proprietar va fi Bog’art, iar banca va ocupa spatiul in calitate de chirias.

O alta tranzactie importanta este inchirierea de catre Rompetrol, la inceputul anului, a unei suprafete de 9.300 mpde birouri in City Gate, din zona Piata Presei Libere din Capitala, cladire dezvoltata de GTC Romania.

Urmatoarea tranzactie ca marime este inchirierea a 7.000 mp in Nusco Tower de catre Oracle. De asemenea PwC a inchiriat 7.000 mp in Lakeview.

O alta tranzactie mare este inchirierea a 6.700 mp de spatii de birouri in Platinum Center de catre Transelectrica, companie care a fost nevoita sa isi schimbe sediul, dupa incendiul de la Millenium Tower. Garanti Bank a inchiriat 4.300 mp de birouri in complexul Novo Park, dezvoltat de omul de afaceri Liviu Tudor in Pipera.

Stocul total de spatii de birouri estimat a fi livrat anul acesta in Bucuresti este de circa 245.000 mp inchiriabili. Principalele cladiri de birouri avand termen de livrare estimat pentru 2010 sunt Platinum Business &Convention Center – 55.000 mp inchiriabili, Avrig Business Center – 29.650 mp inchiriabili, Swan Office Park (faza 1) – 21.695 mp inchiriabili, Lakeview -19.700 mp inchiriabili si Nusco Tower -17.000 mp inchiriabili.