- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

FPTR: Numarul turistilor romani din perioada Pastelui a scazut cu 37%

17 Apr, 14:38 • Redactia DailyBusiness
Numarul turistilor care au plecat in vacanta de Paste a scazut anul acesta cu 37%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
FPTR: Numarul turistilor romani din perioada Pastelui a scazut cu 37%

Anul acesta vor calatori de Paste aproximativ 48.500 de turisti in Romania. Acestia vor cheltui numai pentru serviciile turistice peste 25 milioane lei (aproape 6 mil. euro).

Turismul montan, ales anul acesta de 15.000 de turisti, pentru sejururi de 2-3 zile, va genera venituri de 7,5 milioane lei (1,8 mil. euro).

„Anul acesta, pentru prima data pensiunile rurale au trecut pe locul intai in preferintele turistilor, cu un numar de 18.000 de rezervari inregistrate oficial”, au spus reprezentantii FPTR.

Cele mai solicitate zone au fost Bran-Moeciu, Vrancea, Sibiu, Maramures si Buzau, unde rezervarile au depasit 90% din capacitatea de cazare.

Pe locul 2 se afla statiunile montane, cu un grad mediu de ocupare de 50%. Cele mai solicitate au fost cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 60%, potrivit FPTR.

Litoralul nu este o oferta traditionala pentru petrecerea Sarbatorilor Pascale. Din totalul de 5.000 de locuri disponibile, numai 800 au fost rezervate.

„Comparand cu statisticile din anii anteriori, pe turismul intern ne aflam la nivelul de vanzari al anului 2006”, au declarat reprezentantii FPTR.

Cu toate acestea, vanzarile din 2009 nu se mai pot situa la acelasi prag cu cel din 2008, deoarece tarifele serviciilor turistice au scazut ori s-au mentinut constante, in conditiile in care Sarbatorile Pascale din acest an nu mai sunt legate de ziua de 1 mai. Anul trecut, datorita acestei potriviri calendaristice, romanii au avut mai multe zile libere.