TURISM

Mediul privat din turism viseaza la "marea unire" din domeniu. Cand va deveni acest vis realitate?

27 mai 2011, ora 00:01, autor(i): Cristina Mihai 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
tourism22.jpg
Unirea celor 4-5 patronate mari din turismul romanesc intr-o singura "voce" este, de ani de zile, marele vis al turismului romanesc. Pana acum, insa, aceasta unire nu a fost realizata. Miza? Un partener de dialog puternic in fata guvernului.
“Lipsa unei unificari a patronatelor este cel mai mare viciu din turismul romanesc. E usor sa dam vina pe Guvern, dar trebuie sa recunoastem ca mediul privat nu este unit. Trebuie sa facem front comun pentru ca lupta cu birocratia nu este usoara”, spune Corina Martin, presedinta ANAT.  

Cea mai recenta discutie despre unirea patronatelor din turism a avut loc in momentul prezentarii obiectivelor Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), patronat revigorat de Radu Enache, proprietarul Continental Hotels, dupa o lunga perioada in care activitatea a fost “congelata”, dupa cum spune chiar acesta.

Revigorarea asociatiei, care are ca membri investitori puternici din domeniul hotelier, a adus in discutie o poveste veche, unirea patronatelor, eventual intr-o confederatie nationala. Primul pas in acest sens a fost facut de ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism) inca din anii trecuti, cand organizatia a inceput sa coreleze programele speciale proprii cu cele ale altor asociatiei din domeniu cum ar fi ANTREC (Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural).Acesta este insa doar un mic pas, miza adevarata a unei uniuni nefiind aspectele comerciale, ca in cazul programelor speciale ci dialogul cu autoritatile. “Noi, mediul privat, trebuie sa invitam ministrul la discutii, nu invers”, spune Corina Marin, presedinta ANAT. Ea adauga ca existenta unor patronate care nu sunt unificate ofera guvernului pretextul de a nu se consulta cu adevarat cu mediul privat.

“Sunt 4-5 asociatii, 4-5 voci care vorbesc separat. Cu cine sa discute guvernul?”, se intreaba Martin.

In Romania dialogul intre membrii mediului privat sunt in sine dificile, daramite dialogul cu statul.  

"Sunt sanse foarte mici, poate copiii nostri cand vor prelua afacerile sa reuseasca sa formeze aceasta organizatie confederala”, spune George Copos, patronul ANA Hotels. “Nu este imposibil, dar o sa dureze multi ani. Cred in turism, dar nu avem nicio sansa daca nu suntem uniti”, a declarat Copos la o intrunire. In inflacararea discursului, el a anuntat chiar ca Ana Hotels nu se va mai implica activ in nicio asociatie din care este membra pana cand nu se realizeaza aceasta unire.

Radu Enache, proaspatul nou presedinte al FIHR, spune ca va incerca sa polarizeze toate actiunile hotelierilor din Romania catre un scop comun. Pana in prezent insa asociatia pe care o reprezinta are doar 26 de membri, care insa acopera 10.000 de camere.

George Copos este insa pesimist cand vine vorba de unirea mediului privat. “Acum stam mai rau la nivel de patronat decat in urma cu 6-7 ani”, spune omul de afaceri. Radu Enache accepta ca exista reticente, dar considera ca ramane sa se dovedeasca daca mediul privat va ajunge sa se uneasca. El a mentionat ca unul dintre obiectivele federatiei este acela de a deveni o voce pentru toti investitorii hotelieri din turismul romanesc si aspira catre o coagulare a puterii tuturor, putere care inca nu este pe deplin constientizata.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 22 Martie 2019, 04:55
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter