Auto

Carburantii se vor scumpi cu 0,4 lei pe litru dupa introducerea noii accize

06 Feb, 18:09 • Redactia DailyBusiness
Accizarea suplimentara, cu 7 eurocenti, a litrului de carburant va duce la cresterea cu 0,4 lei a pretului benzinei si motorinei, iar in primele trei luni de la aplicarea acestei modificari este posibila o scadere a consumului total cu 1-2%, potrivit vicepresedintelui Rompetrol Catalin Dumitru.
Carburantii se vor scumpi cu 0,4 lei pe litru dupa introducerea noii accize

„Impactul va fi de 0,4 lei pe
litru, in linii mari. In primele trei luni consumul va scadea, poate
cu 1-2%. Va fi o reasezare a comportamentului consumatorului, dar
dupa doua-trei luni isi va reveni”, a afirmat vicepresedinte
Rompetrol pe retail si trading, potrivit Mediafax.

Initial, Guvernul intentioneaza sa
aplice acciza de 7 eurocenti la inceputul anului, modificarea fiind
insa amanata pentru 1 aprilie.

Grupul Rompetrol este controlat de
compania kazaha de stat KazMunaiGaz.

Dupa introducerea taxei de 7 eurocenti pe litrul de combustibil, pretul motorinei din Romania va ajunge la 1,42 de euro pe litru, asemanator cu media din Uniunea Europeana.

La nivelul Europei, cele mai mare preturi ale motorinei sunt in Marea Britanie – 1,66 de euro pe litru, in Italia – 1,62 de euro si in Suedia – 1,6 euro. Litrul de motorina este cel mai ieftin in Luxemburg unde costa doar 1,2 euro, urmat de Polonia cu 1,26 de euro si Croatia cu 1,27 de euro.

In aceste conditii, companiile de transport spun ca vor alimenta mai mult in strainatate, pentru ca asa isi pot recupera o parte din banii platiti pe accize.

Mai bine de jumatate din banii cheltuiti de soferi pentru carburant se duc la stat. Depasim tara vecina, Bulgaria, unde nivelul taxarii ajunge la 43% din pretul combustibilului. Concret, in Romania, accizele reprezinta 29% din pret, iar TVA inca 24%.