Auto

Seenews: Automobile Dacia, cea mai mare companie din Sud Estul Europei in 2016

03 Oct, 22:37 • Redactia DailyBusiness
România are 59 de reprezentanți în clasamentul celor mai mari 100 de companii din regiune în funcție de veniturile din 2016, față de 55 în anul precedent. Companiile din România, cea mai mare și cea mai performantă economie din regiune, au dominat toate clasamentele realizate de publicația Seenews.com.
Seenews: Automobile Dacia, cea mai mare companie din Sud Estul Europei in 2016

Cea mai mare companie din regiune din punct de vedere al veniturilor totale a fost producatorul auto romanesc Automobile Dacia, o unitate a Grupului Renault. Compania si-a majorat anul trecut veniturile cu 8% la 4,619 miliarde de euro și și-a crescurt profitul net la 100,5 milioane de euro, de la 99 de milioane de euro în 2015. Banca Comerciala Romana SA a ocupat primul loc in Top 100 Banks.

Pentru al zecelea an consecutiv, Seenews.com, furnizor de informații de afaceri și de cercetare de piață pentru Europa de Sud-Est, își elaborează clasamentul anual al primelor 100 de companii, pe baza veniturilor totale pentru anul 2016, al primelor 100 de bănci în funcție de active, precum și cele mai mari 100 societăți de asigurare, conform primelor brute subscrise din regiunea SEE, și anume: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Slovenia, Serbia și Croația.

Pe lângă clasamentul emblematic al celor mai mari companii nefinanciare după veniturile totale, ultima ediție a SeeNews SEE TOP 100 (www.top100.seenews.com) prezintă sub-clasamente cu cele mai profitabile și cele mai dinamice companii, cele mai mari mare pierderi, industriile cele mai de succes și companiile cu cel mai mare venit pe angajat – atât pentru anul 2016, cât și pentru ultimul deceniu.

Acestea sunt completate de interviuri cu liderii sectorului și analize ale industriilor cu cea mai rapidă creștere din partea experților din industrie.

Creșterea cererii interne, pe fondul inflației scăzute din punct de vedere istoric și a unei creșteri a investițiilor private și a ocupării forței de muncă, a continuat să ducă la creșterea economică în Europa de Sud-est (SEE) în 2016.

Cei care au beneficiat cel mai mult sunt majoritatea comercianților cu amănuntul și producătorii de automobile – cele două industrii cele mai sensibile la modificările venitului disponibil și sentimentul consumatorilor. În același timp, companiile din petrol și gaze, care domină în mod tradițional clasamentul celor mai mari companii din regiune, au continuat să înregistreze scăderi, afectând veniturile agregate ale participanților SEE TOP 100.

Cu toate acestea, profitul net combinat al celor mai mari 100 de companii a crescut cu 39%, în comparație cu profitul celor care au intrat anul trecut.