Auto

Startul tardiv al programului Rabla a dus la scaderea pietei de masini noi cu 36% in iunie

27 Jul, 17:27 • Redactia DailyBusiness
Toate cele trei categorii ale pieței auto, mai exact mașinile noi, cele la mâna a doua din import și reînmatriculările, au înregistrat creșteri în prima jumătate a anului 2016, însă cu evoluții diferite. Cel mai mare procent de creștere față de aceeași perioadă a anului trecut au avut autoturismele second hand din import, mai exact 21%.
Startul tardiv al programului Rabla a dus la scaderea pietei de masini noi cu 36% in iunie

În aceeași perioadă, piața mașinilor noi s-a extins, dar a fost influențată de Programul Rabla care a început în luna iunie. Cât despre reînmatriculări, creșterea a fost de 5%, iar variațiile dintre luni au fost foarte mici.

Astfel, piața masinilor noi a avut un semestru mai bun decat în 2015, însă în luna iunie înmatriculările au fost cu 36% sub cele din iunie anul trecut.

Încetinirea creșterii acestui segment este legată de data de începere a programului Rabla care nu a fost disponibil pentru persoane fizice decât la finalul lunii iunie, mult mai târziu față de anii precedenți.

„Conform estimărilor, piața autoturismelor noi are posibilitatea să încheie 2016 în creștere cu 10% față de 2015, mai ales că în această a doua jumătate de an o contribuție semnificativă va avea și Programul Rabla cu peste 17.000 de unități. La masinile second-hand din import anul acesta se poate încheia chiar cu până la 250.000 de unități noi înmatriculate. La reînmatriculări, unde cifrele sunt de obicei constante, estimăm un număr de 220.000 de unități înscrise până la final de an, ridicând astfel nivelul piaței de masini rulate tranzacționate intern la 470.000.” spune Cristian Cojocaru, Sales Manager Autovit.ro.

Tot în primele șase luni ale anului curent, piața mașinilor second-hand din import a crescut cu 21% față de aceeași perioadă a anului trecut. Pentru acest sector a fost cel mai bun prim semestru din 2009 până în prezent, în cele mai bune luni (martie și iunie) s-au depășit 24.000 de unități înmatriculate.

Tranzacțiile cu mașini second-hand pe plan intern (reînmatriculările) au în general cele mai mici fluctuații lunare și anuale. În prima jumătate din anul 2016 creșterea a fost de 5%, însă s-a înregistrat cea mai mare cifra a înmatriculărilor din 2012 până în prezent.

Pe Autovit.ro a crescut ponderea mașinilor de peste 20.000 de euro și a celor mai noi de cinci ani. A scăzut cu câteva procente volumul mașinilor mai ieftine de 3.000 de euro și a celor mai vechi de 15 ani. Aproape trei sferturi dintre mașinile de pe Autovit.ro sunt diesel, iar șase din zece mașini sunt Euro 5 sau Euro 6.