- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Despre fotbal, bani, infractionalitate si… bogomilism

12 Mar, 18:45 • Redactia DailyBusiness

La fotbal si la politica se spune ca toata lumea se pricepe si exista, in acest sens, analisti care bat apa in piua si care ,, explica tot, prevad tot si desfasoara adevarate batalii de la Waterloo, in care rezultatul razboiului e intotdeauna altul (Florin Iaru, ,,Ce gandeste suveranul, in adevarul.ro/blogs/florin.iaru, 11 martie 2014, http://adevarul.ro/news/politica/ce-gandeste-suveranul-1_531f42df0d133766a8cff4e9/index.html). In acest conditii, se ajunge pana la urma la un soi de ,,bogomilism laic o protro-infractiune(Dorin Tudoran, ,,Democratia Bogomilica, in dorintudoran.com, 11 martie 2014, http://www.dorintudoran.com/democratia-bogomilica) care ,,contesta statul de drept, atata vreme cat acesta din urma nu ia pozitia de drepti in fata intereselor lor (ibidem). Ei bine acest mediu analitic mioritic are acum ca tema exegeza despre condamanarile din fotbal: un cutremur teribil a bantuit fotbalul autohton in luna martie 2014, in sensul ca au fost condamnati pentru infractiuni financiare Ioan Becali, Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Cristi Borcea, Gigi Netoiu si Gica Popescu. Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat la inchisoare cu executare pe cei opt oameni de fotbal implicati in Dosarul Transferurilor, dupa cum urmeaza: Ioan Becali – 6 ani si 4 luni, Cristi Borcea – 6 ani si 4 luni, Victor Becali – 4 ani si 8 luni, George Copos – 3 ani si 8 luni, Mihai Stoica – 3 ani si 6 luni, Jean Padureanu – 3 ani si 4 luni, Gigi Netoiu – 3 ani si 4 luni si Gica Popescu – 3 ani, 1 luna si 10 zile. Prejudiciul este fixat la aproximativ 5 milioane de dolari statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

,,In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999-2005. Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca – realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire – de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra – de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea – de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea – de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat – din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara – din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea – din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean – din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu – din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa – de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea – din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti. (Claudiu Zamfir, ,,De unde au plecat condamnarile din fotbal, in hotnews.ro, 4 martie 2014, stiri-esential-16731215-unde-plecat-condamnarile-din-fotbal-daca-nu-citea-bodu-ziarul-poate-gigi-george-gica-giovani-scapau stiri-esential-16731215-unde-plecat-condamnarile-din-fotbal-daca-nu-citea-bodu-ziarul-poate-gigi-george-gica-giovani-scapau).

De precizat ca Sebastian Bodu, fostul sef al fiscului din perioada 2005  2006, a demarat procedurile care au dus aceste condamnari istorice din fotbalul romanesc, aflat de mult timp intr-o stare de mediocritate. In acea vreme suporterii dezamagiti strigau sa vina Bodu… sa faca ordine.

,,Prin 2006, presedintele de atunci al Agentiei Nationale Fiscale (ANAF) ajungea sperietoarea patronilor si managerilor din fotbalul romanesc, care invarteau milioane de dolari prin tranzactii internationale de jucatori. `Sa vina Bodu, sa vina Bodu!`, scandau suporterii pe stadioane. Cei mai buni jucatori plecau in strainatate, patronii si impresarii se imbogateau, iar fanii inghetau in tribune. La 8 ani de atunci, Bodu, ajuns intre timp europarlamentar, la final de mandat, isi aminteste ca din presa a aflat despre fraudele comise la transferurile unor jucatori romani. Jurnalistii de la Gazeta Sporturilor au prins atunci firul afacerilor de milioane de dolari, in care 8 patroni de cluburi, manageri si impresari faceau bisnita cu jucatori. `A pornit de la sesizarile din presa ca transferul jucatorilor se facea la preturi subevaluate. Si am demarat o Citeam presa, eram foarte atent la sesizarile din presa. Daca era una singura, poate ca n-o bagam in seama, dar, vazand ca sunt mai multe si situatia poate sa fie reala, am dat mai multa atentie. Atunci se spunea <<Domn’e, astia din fotbal sunt mari si tari , sunt zei si nimeni nu se poate atinge de ei. N-ai curaj!>> Si am demarat o ancheta!`, isi aminteste Bodu, contactat de HotNews.ro. (ibidem).

De precizat ca Sebastian Bodu a fost demis in martie 2007 pentru ca a criticat taxa de prima inmatriculare si nu a fost pus in 2014 pe lista de propuneri PDL pentru europarlamentari.

Dar oare mediul de afaceri va deveni mai cinstitit dupa condamnarile din Dosarul Trasferurilor? Exista vreo legatura intre afaceri si fotbal?

,,Condamnarea la inchisoare cu executare a unor oameni de afaceri ar speria si alunga investitorii, potrivit unor voci din mediul politic si cel de afaceri. Mai mult, unii cer gratiere, in timp ce altii reamintesc ca nimeni nu e mai presus de lege. Cum a receptionat mediul de business la decizia instantei in Dosarul Transferurilor? (Madalina Pana, Mai sarac sau mai cinstit? Cum va fi mediul de business dupa condamnarile din fotbal, in dailybusiness.ro, 10 martie 2014, https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/mai-sarac-sau-mai-cinstit-cum-va-fi-mediul-de-business-dupa-condamnarile-din-fotbal-98997/ ).

In acest sens, Dan Matei Agaton, vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) arata ca nu exista o legatura evidenta: ,,mediul de afaceri este mult mai putin afectat de decizia instantei, avand in vedere ca acele condamnari au fost pronuntate pentru transferuri ilegale in fotbal, nu pentru afaceri (ibidem), iar atunci ,,socati sunt investitorii din fotbal, care nu se vor mai aventura sa bage bani in domeniu (ibidem).

Semnalul corect care ar trebui dat de aceasta condamnare este ca nimeni nu este mai presus de lege si nu are nicio importanta daca judecatorii se pricep sau nu la fotbal. O bila neagra o are declaratia lui Mircea Lucescu prin care se arata ca oamenii din fotbal au fost ,,au fost judecati de doua femei care habar nu au ce inseamna fotbalul (,,Mircea Lucescu a criticat condamnarile din dosarul Transferurilor, care au creat o imagine total negativa in afara tarii, in gandul.info, 10 martie 2014, mircea-lucescu-despre-condamnarile-din-dosarul-transferurilor-au-fost-judecati-de-doua-femei-care-habar-nu-au-ce-inseamna-fotbalul-12234614). Bineinteles ca intrebarea carte Mircea Lucescu ar fi daca el se pricepe la justitie. In aceste conditii este de salutat declaratia prin care Gica Popescu refuza gratierea.

,Gica Popescu pregateste o scrisoare, pe care vrea sa o dea publicitatii , in care va spune, se pare, ca, momentan, n-are nevoie de aceasta campanie care s-a creat in jurul sau privind gratierea (Gica Popescu nu vrea sa fie gratiat: `Am primit o pedeapsa si o voi ispasi`, in digisport.ro, 11 martie 2014, http://www.digisport.ro/Sport/FOTBAL/gica+popescu+nu+vrea+gratiere+scrisoare).
Dr. Adriana Macsut