- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Negocierea salariului

27 Nov, 16:00 • Redactia DailyBusiness

Vine un moment când ne dăm seama că ne dorim o mărire de salariu. Iar motivele pentru care vrem acest lucru sunt multe: lucrăm de câțiva ani în aceeași firmă, avem rezultate foarte bune, atingem indicatorii de performanță de fiecare dată, am încercat până acum de mai multe ori să ne negociem salariul cu șeful și, de fiecare dată, rezultatele obținute au fost neglijabile.

De cele mai multe ori, când vrem o rediscutare a salariului, luăm în calcul doar aspectele ce țin de noi: fie că avem aceeași poziție de mulți ani, avem mai multă experiență, fie vrem mai mulți bani pentru cheltuielile pe care le avem sau pentru a ne susține standardul de viață etc.

Însă, niciunul dintre motivele de mai sus nu justifică, în ochii angajatorului, o mărire de salariu. Și în niciun caz nu reprezintă niște argumente viabile în negociere.

Pentru ca negocierea să fie de succes și la finalul ei să primească ceea ce și-a propus, angajatul ar trebui să iasă puțin din propria condiție și să privească lucrurile din perspectiva angajatorului. Poate face asta mai ușor dacă răspunde la două întrebări esențiale:

1. Ce ar putea avea de câștigat angajatorul dacă ne-ar oferi mai mulți bani? Spre exemplu, aici putem discuta despre:

  • rezultate mai bune per angajat (dacă angajatul cere bonusuri punctuale);
  • eficiență sporită (dacă își dorește traininguri sau cursuri de specialitate);
  • implicare mai mare (dacă simte nevoia de o flexibilitate mai mare a programului).

2. Ce ar avea de pierdut angajatorul dacă nu ne-ar da mai mulți bani?

Cel mai la îndemână exemplu aici este amenințarea cu plecarea din companie (care, de multe ori, poate fi întâmpinat de un răspuns sec: „OK!”). Sfatul meu este ca acesta să nu fie singurul argument, ci să vă gândiți anterior la variabilele pe care le puteți aduce în discuție. Până la urmă, și renegocierea salariului este tot o negociere, de aceea trebuie ca înainte de a ajunge în discuție cu superiorul să pregătiți și să planificați negocierea.  

Răspunsurile pe care le găsim la cele două întrebări pot influența decisiv renegocierea pachetului primit. Însă, trebuie să și confirmăm cu abilitate și diplomație că într-adevăr și angajatorul vede lucrurile în același fel. Aratându-i angajatorului că are ceva de câștigat sau de pierdut, înainte de a cere o mărire de salariu, vom putea identifica și felul în care va decurge discuția de renegociere.