Cele mai multe comentarii referitoare la „scorul” privind sansele de ocupare a postului dorit se refera la discriminarea prin varsta. Respondentii nostri ne spun, mai degraba frustrati, ca lipseste criteriul varsta din alcatuirea instrumentului. Si daca ai peste 50 de ani, sau peste 40, sau chiar peste 35, sansele incep sa „vireze” spre zero.
Nu pot sa fiu de acord dar nici nu sunt in dezacord. Tot ce pot sa spun ca economia se misca, se schimba. Apar multe cazuri in care angajatorii refuza persoane sub 30 sau sub 25 de ani. Este o neincredere in generatia tanara sau o nevoie de confirmare sociala a stabilitatii profesionale a viitorului angajat. Exista conceptia ca retinerea in organizatie este legata de imprumuturile pe termen scurt ale persoanei, de necesitatile familiei. Inteleg acest fel de gandire, dar la fel de bine stiu ca daca faci selectia cum trebuie si ai sistem de retentie nu mai trebuie sa operezi cu criteriul varsta.
Iarasi, vad ca persoanele peste 35 si 40 de ani au dificultati reale de angajare daca nu au o calificare „ingusta” stringent necesara organizatiei sau daca nu sunt specialisti de top sau „vedete” ale pietei muncii. Si, sa fim seriosi, peste 95% dintre noi (tocmai am facut 35 de ani…) nu se afla in vreuna din categoriile de mai sus.Pe de alta parte insa, toata lumea se plange de lipsa specialistilor. Asa ca, intr-un interval de timp (scurt cred eu), angajatorii se vor obisnui sa aprecieze competenta, stabilitatea si echilibrul pe care il confera oamenii trecuti de o anumita varsta.
Oa alta problema colaterala este cea legata de conditiile in care angajatorii inteleg sa recompenseze. Persoanele mai tinere sunt dispuse sa accepte mai usor „forme de plata alternative” fata de persoanele mai in varsta, neobisnuite cu astfel de sisteme. Cu cat acest fel de „forme de plata” va deveni mai putin raspandit (si, cinstit vorbind, asistam la un astfel de fenomen) accesul la pozitii vacante al persoanelor mai in varsta va deveni mai facil.
In doua vorbe: da, exista inca discriminari legate de varsta. ele insa sunt mai putine ca in deceniul trecut (probabil cea mai adevarata tema dintr-o serie de acum celebra cum sunt: „munca la turci, „amanta -asistenta”, „patroni necinstiti pusi pe capatuiala” – nu-i asa ca va suna deja a istorie?) si vor fi din ce in ce mai putine. Nu din considerente administrative (avem ceva cadru legal da’ nu prea avem implementatori) ci mai ales din considerente de eficienta.