- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Locul de muncă unde primești 200 de lei și nu trebuie să plătești taxe la stat

12 Jun, 12:36 • Alexe Raluca
În timp ce mulți români lucrează cu contract de muncă pe un salariu din care le sunt reținute și taxele pentru statul român, alții aleg să lucreze „la negru”, reușind să câștige mai mulți bani decât dacă ar fi muncit la normă prestabilită.
Locul de muncă unde primești 200 de lei și nu trebuie să plătești taxe la stat

Într-o lume în continuă schimbare și cu o piață a muncii din ce în ce mai dinamică, ce oferă multe dar și puține, în același timp, conceptul unui loc de muncă unde poți câștiga sume mulțumitoare de bani fără a plăti taxe la stat poate părea tentant pentru mulți români. Acest tip de muncă, însă, ridică numeroase întrebări și probleme atât legale, cât și morale.

Citește și: Românii care vor avea o pensie de 6.200 de lei după recalculare cu doar 22 de ani de muncă. Cum îi avantajează punctele de contributivitate

Locul de muncă unde primești 200 de lei și nu trebuie să plătești taxe

Locurile de muncă în care angajații sunt plătiți „la negru”, adică fără contract și fără contribuții la stat, sunt mai comune decât am putea crede. Aceste locuri de muncă oferă, de cele mai multe ori, sume modeste pentru diverse activități, de la munci necalificate, până la servicii casnice.

Creșterea salariului minim brut pe țară, din octombrie 2023, determină și o creștere a tarifului minim orar pentru zilieri, de la 19,960 lei/oră la 22,024 lei/oră. Astfel, pentru o zi de lucru normală de 8 ore, munca unui zilier trebuie plătită cu minimum 176,192 lei, potrivit avocanet.ro.

Așadar, de creșterea salariului minim brut pe țară începând cu 1 iulie 2024 vor beneficia și zilierii, nu doar angajații cu contract de muncă, și asta pentru că legea reglementează o legătură între plata primită de cei cei lucrează cu ziua și salariul minim pe țară, astfel încât plata minimă pe oră ce poate fi acordată zilierilor reprezintă echivalentul salarizării pe oră minime a angajaților ce primesc salariul minim pe țară.

Munca „la negru” prezintă și avantaje, dar și dezavantaje ce pot duce la probleme mai grave.

Avantaje:

  • Venituri imediate: de cele mai multe ori, banii se primesc ori la zi, ori săptămânal.
  • Fără deduceri fiscale: plata integrală îi revine angajatului, fără deduceri pentru taxe și contribuții sociale.

Dezavantaje:

  • Lipsa protecției sociale: muncitorii cu ziua nu beneficiază de asigurări de sănătate, pensii sau indemnizații de șomaj.
  • Instabilitate: angajatorul poate renunța la angajat oricând, fără nicio obligație.
  • Penalități legale: atât angajatorii, cât și angajații se expun riscului de a fi sancționați pentru nerespectarea legislației muncii.

În ciuda acestor lucruri, anunțurile de pe site-urile de angajări unde se caută astfel de muncitori oferă un tarif de circa 150-200 de lei pe ziua de muncă. Unii dintre angajatori oferă și alte beneficii precum cazare sau mâncare ori transport. Legea spune clar că durata activității ocazionale este de minimum o zi de muncă, adică 8 ore. Durata zilnică de executare a activității unui zilier nu poate depăși 12 ore, dar zilierul minor va putea lucra doar 6 ore pe zi, însă nu mai mult de 30 de ore pe săptămână.

Ca o concluzie, este esențial ca în România să se promoveze munca legală și responsabilitatea fiscală pentru a asigura stabilitate și bunăstare pe termen lung, atât a angajaților și angajatorilor, cât și pentru societate în general.

Citește și: Pensie de 5.000 de lei după recalculare, după doar 29 de ani de muncă. Câți bani în plus primește pensionarul