Cariere

Salariul mediu net a ajuns la 1.760 lei in decembrie

06 Feb, 10:42 • Redactia DailyBusiness
Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.760 lei in luna decembrie a anului trecut, in crestere fata de luna precedenta cu 110 lei (6,7%), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Salariul mediu net a ajuns la 1.760 lei in decembrie

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.430 lei in ultima luna a anului trecut, cu 6,7% mai mare decat in noiembrie 2013.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (4.515 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (940 lei).

Indicele castigului salarial real pentru luna decembrie 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 106,3%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 132,6%, cu 7,9 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna noiembrie 2013.

Potrivit INS, in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an, potrivit agerpres.ro.

Domenii pe cresteri in decembrie

In luna decembrie 2013 comparativ cu luna precedenta, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat cresteri fata de luna noiembrie 2013 ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv pentru sarbatori, sfarsitul de an si pentru performante), sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa) sau a realizarii de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici, potrivit Agerpres.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat astfel:

– cu 26,7% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
– intre 21% si 23,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice;
– intre 18% si 19,5% in transporturi pe apa, telecomunicatii, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea hartiei si a produselor din hartie;
-intre 15% si 18% in industria metalurgica, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tranzactii imobiliare, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor din tutun;

– intre 13% si 15% in extractia carbunelui superior si inferior, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea substantelor si a produselor chimice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea bauturilor, colectarea si epurarea apelor uzate.

Potrivit datelor INS, scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale ori de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in transporturi aeriene (-3%), respectiv tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor) (-0,5%).

Cresteri si in sectorul bugetar

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie in sanatate si asistenta sociala (1,8%), respectiv in administratia publica (1,1%) ca urmare a acordarii de prime ocazionale ori sume din alte fonduri.

In invatamant castigul salarial mediu net a inregistrat o scadere (-3,7%), fiind influentat de reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a inceperii vacantei scolare.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 102,1%.