- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Topul celor mai căutate 20 de meserii. Avem din ce în ce mai mulți IT-iști și mai puțini agricultori.

27 Jan, 22:59 • Polojan Tudor
Cele mai căutate meserii în ultimii doi ani au fost cele din domeniul tehnoligiei și cele din domeniul HoReCa. În total, cele două industrii au angajat aproximativ 28.000 de oameni.
Topul celor mai căutate 20 de meserii. Avem din ce în ce mai mulți IT-iști și mai puțini agricultori.

În perioada 2021-2022, clasamentul sectoarelor de activitate arăta că numărul de IT-iști crește de la an la an, la fel și în domenii precum HoReCa sau învățământ. La coada clasamentului se află industria metalurgică și fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice, arată zf.ro.

Numărul de IT-iști a crescut cu 16.200 de noi angajați iar cel din restaurante și hoteluri cu 11.500. Potrivit INS, pe locul 3 se află sectorul de activități profesionale, științe și tehnice, cu o creștere de doar 7.900 de noi angajați.

„Industria IT a fost în creştere şi în 2022. Nouă ni s-au dublat cererile de recrutare în acest sector pentru poziţii diverse.

Chiar dacă anumite companii au făcut şi restructurări, domeniul IT rămâne însă fruntaş în cererea de specialişti. În HoReCa numărul a crescut pentru că a trecut pandemia, HoReCa fiind şi printre industriile cu cele mai multe concedieri atunci. După ridicarea restricţiilor, s-au reluat activităţile, au apărut business-uri noi.”, a spus Sorina Faier, executive manager al Elite Searchers, companie de recrutare.

Mai citește și: 43 de milioane de euro și 10 ani, de atât a fost nevoie pentru construirea Spitalului Speranței. Între timp statul doar promite. România își construiește singură drumul spre sănătate

Industria IT, locul I în top meserii/ sursa foto: thehansindia.com
Industria IT, locul I în top meserii/ sursa foto: thehansindia.com

Meserii bine plătite, mai mulți doritori

La mijlocul clasamentului se găsesc sectoare precum agricultură, administrație publică și apărare. În 2021 s-au angajat doar 2.000 de oameni în primul sector și 2.800 în cel de-al doilea.
În industria metalurgică s-au angajat doar 600 de oameni, la fel și în sectorul tăbăcire și finisare de piei. În fabricarea calculatoarelor s-au angajat cu 100 de oameni mai puțini, adică un număr de doar 500.

Mai jos regășiti clasamentul complet al sectoarelor de activitate:

 

Top 20 meserii/ sursa foto: zf.ro
Top 20 meserii/ sursa foto: zf.ro

Te-ar mai putea interesa și: Pensii 2023. Marius Budăi, anunţ-bombă: recalcularea pensiilor se va face după legea adoptată în timpul guvernării PSD-Dragnea, şi nu după legea agreată prin PNRR

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult