- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2023. Marius Budăi, anunţ-bombă: recalcularea pensiilor se va face după legea adoptată în timpul guvernării PSD-Dragnea, şi nu după legea agreată prin PNRR

27 Jan, 22:34 • Anghel Oana
Pensii 2023. Recalcularea pensiilor se va face în baza celebrei legi 127, şi nu în baza legii agreate prin PNRR, a anunţat ministrul Muncii, Marius Budăi.
Pensii 2023. Marius Budăi, anunţ-bombă: recalcularea pensiilor se va face după legea adoptată în timpul guvernării PSD-Dragnea, şi nu după legea agreată prin PNRR

Pensii 2023. Ministrul Budăi este de părere că guvernarea trecută a făcut o mare greşeală că nu a recalculat pensiile după legea 127, care ar fi eliminat inechităţile. Este vorba despre legea adoptată în timpul guvernării PSD-Dragnea privind sistemul public de pensii.

Pensii 2023. Pensiile, recalculate după o lege veche

Noi am avut o lege – Legea 127 – pe care nici acum nu înţeleg de ce unii au preferat să o pună aşa, între paranteze, şi să o treacă în PNRR, când noi aveam o lege şi, dacă o aplicam, lucrurile erau în mare parte rezolvate. Vorbesc aici, în principal, de inechităţi. Însă asta este situaţia acum. Trebuie să mergem pe acest drum. Am scris şi noi, PSD, când am intrat la guvernare în noiembrie 2021, în analiza noastră pornind de la Legea 127, pentru că şi specialiştii au spus că legea este una bună. Avem câteva lucruri de îndreptat”, a declarat ministrul Muncii, potrivit România TV

Ministrul Budăi a dat asigurări că toate inechităţile din sistem vor fi rezolvate. Dacă se respectă convenţia încheiată cu banca Mondială şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, reforma pensiilor ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul lunii martie.

Am auzit tot felul de lucruri: că vor scădea pensii şi salarii… Exclus asta! Nicio pensie nu va scădea! Din contră, încercăm să rezolvăm în primă fază inechităţile din sistem şi, în colaborare cu Banca Mondială şi Ministerul Finanţelor, cu Comisia Europeană şi, la urmă, cu coaliţia care va avea decizia, să găsim modalităţi de majorare treptată a veniturilor din România”, a explicat Marius Budăi.

Citeste si Vești uriașe pentru pensionari! Pensii mai mari cu 10% pentru o anumită categorie. Cine sunt românii care se încadrează?

În ce stadiu se află informatizarea dosarelor de pensii

La casele de pensii au fost digitalizate până în prezent 3,5 milioane de dosare dintr-un total de peste 5 milioane, potrivit Realitatea PLUS. Toate datele sunt deja trecute în sistemul informatic, ceea ce va permite o accesare mult mai simplă a bazelor de date. Pentru acest proces au fost angajate aproximativ 1.000 de persoane.

Va fi mult mai simplu după ce aceste dosare vor fi preluate în totalitate. Problema este a impactului bugetar. Nu doar că mă pun în pielea pensionarilor, dar am spus tot timpul – eu am fost crescut de bunici şi înţeleg şi cunosc viaţa lor foarte bine”, a adăugat ministrul.

Pensiile şi salariile nu vor scădea

Întrebat dacă există riscul ca, în viitor, statul să nu mai poată plăti pensiile, ţinând cont de faptul că generaţiile de ”decreţei” se pregătesc să se pensioneze, Marius Budăi a dat asigurări că în orizontul anului 2030 nu vor fi probleme legate de plata pensiilor. Şeful de la Muncă a amintit de faptul că în România au mai existat perioade în care numărul salariaţilor a fost mai mic decât cel al pensionarilor.
Citeste si Marius Budăi vorbește despre o nouă majorare a pensiilor. Ministrul Muncii anunță când vor primi seniorii mai mulți bani
El a subliniat faptul că se fac simulări la nivelul Guvernului privind situaţia demografică, de aceea Ministerul Familiei are printre priorităţi adoptarea de măsuri privind creşterea natalităţii, dar şi alte tipuri de măsuri privind ocuparea forţei de muncă.

A mai fost în România când numărul de salariaţi a fost mai mic decât numărul de persoane aflate în pensie şi nu au fost probleme, s-au plătit pensiile. Însă nu e asta o explicaţie, noi trebuie să luăm măsuri, trebuie să fim pro-activi, cum am fost pe perioada anului 2022. În 2030 nu vor fi probleme. Eu cred că suntem într-o perioadă în care trebuie să mergem din aproape în aproape. În dinamica economică şi socială de acum, să te pronunţi pentru 2050, eu cred că este cam mult”, a adăugat Marius Budăi.