- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Marcel Ciolacu îl ameninţă cu schimbarea pe Virgil Popescu. Detalii despre compensarea facturilor care va apărea în Monitorul Oficial de la 1 ianuarie 2023

15 Nov, 23:30 • Dobran Viorel
Marcel Ciolacu, a anunţat, marţi seară, la România TV, că tariful la energie va fi de cel mult 1,3 lei şi că efortul statului român va fi de 1,11 lei, pentru ca tariful să fie redus la 0,68 lei pentru cei care consumă lunar până în 100 kw.
Marcel Ciolacu îl ameninţă cu schimbarea pe Virgil Popescu. Detalii despre compensarea facturilor care va apărea în Monitorul Oficial de la 1 ianuarie 2023

Marcel Ciolacu a declarat, marţi seară, la România TV, că noul preţ la energia electrică va fi publicat în Monitorul Oficial şi va fi valabil de la 1 ianuarie.

 ”De la 1 ianuarie, maximum de 1,3 va fi tariful la energie, chiar dacă se depăşeşte 200 kw. Asta a fost linia roşie a noastră. Va fi în Monitorul Oficial până la 1 ianuarie. Regularizarea, dacă nu se face la Guvern, o trec prin Parlament şi tot o trec până la 1 ianuarie. Regularizarea se va face în februarie cu încadrarea în consum. Tariful va fi 1,3, e posibil să fie şi tarife mai mici. Sunt în jur de 8,7 milioane de consumatori, 8  milioane se încadrează până în 255, sunt 700.000 care erau încadraţi pe un anumit sistem de a avea un tarif de 4 lei, 7 lei, depinde. Sunt două componente, a noastră, casnică, unde, pentru ca un român să plătească 0,68 efortul statului român este de 1,11 lei. Statul român vine cu o compensare de 1,11 lei pentru ca tariful să fie de 0,68 pentru cei care consumă până în 100 kw şi scade 0,8, apoi la 1,3”, a declarat Marcel Ciolacu.

Social-democratul a subliniat că în România energia a ajuns mai scumpă decât în Germania. ”În această zonă se ajunsese ca preţul la energia electrică în România să fie mai scumpă decât în Germania. Dacă am fi continuat în acest ritm, economia românească ar fi fost la pământ. Eu am fost în companii mari care aveau facturi de 4,5 – 7,8, toate acestea vin la 1,3 de la 1 ianuarie. De asta l-am invocat şi pe domnul guvernator, Mugur Isărescu, fiindcă creşterea preţului la energie a dus la creşterea inflaţiei”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a explicat că a fost necesară reglementarea şi a adăugat că nu sunt probleme în ceea ce priveşte gazele naturale.

”Nu sunt probleme la gaze. Cu adevărat, nu trebuia să aşteptăm atâta timp să ne dăm seama că îngenunchem o ţară, dacă nu venim pe o perioadă determinată cu o reglementare. Vreau să vă spun că sunt, acum sunt foarte supărat, există companii care au câştigat în 6 luni de zile, 200 milioane de euro. Au avut un profit între 1 şi 3 la sută, până acum. Existau traderi care operau pe teritoriul României fără să fie găsiţi şi impozitaţi”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu, întrebat despre schimbarea lui Virgil Popescu din funcţia de ministru al Energiei: Eu nu am atribuţii, mai vorbim în mai

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat că nu are atribuţii în schimbarea vreunui ministru, el fiind întrebat dacă în şedinţa coaliţiei de marţi s-a discutat remanierea ministrului Energiei, Virgil Popescu. Ciolacu a precizat că va răspunde, dacă este mulţumit sau nu de prestaţia lui Popescu, în luna mai, când va prelua conducerea Guvernului României.

Marcel Ciolacu a declarat marţi seară, în exclusivitate la România TV, că are o relaţie corectă cu premierul Nicolae Ciucă şi nu el este cel care face evaluarea miniştrilor.
”Eu nu am atribuţii. Am o relaţie corectă cu domnul prim-ministru Nicolae Ciucă şi mi se pare corect să avem această relaţie.Amândoi ne-am asumat această coaliţie politică. Eu cred că în acest moment în întregul context de criză economică, războiul din Ucraina, cred că această alianţă este soluţia cea mai bună pentru români. Nu eu fac evaluarea miniştrilor. Evaluarea o face primul ministru. Nu este atributul meu. Eu, la Camera Deputaţilor, alături de colegii mei, avem atributul de a numi guverne sau de a schimba. Domnul preşedinte Klaus Iohannis are atributul de a desemna primii miniştri. Dacă prim-ministrul nu a venit cu o solicitare de a schimba, înseamnă  că este de acord…”, a declarat Ciolacu.
Întrebat, de asemenea, dacă este mulţumit de prestaţia lui Virgil Popescu în calitate de ministru al Energiei, Ciolacu a răspuns că îşi va spune părerea în luna mai, când va deveni premier.
”În luna mai am să vă răspund la această întrebare, când voi prelua funcţia de prim-ministru. În acel moment constituţional eu am dreptul să îmi asum sau nu un membru al guvernului. Rotaţia va avea loc şi cred că domnul preşedinte Klaus Iohannis a luat act de coaliţia dintre PSD, PNL şi UDMR. PSD nu a intrat la guvernare pe uşa din dos, PSD a câştigat alegerile”, a explicat Ciolacu.
Întrebat ce se va întâmpla, dacă preşedintele Klaus Iohannis va numi o altă persoană dect ce apropusă, pe funcţia de premier, Ciolacu a spus că ”ne vom întoarce la votul românilor”.
”Sunt ferm convins că ne vom întoarce la votul românilor. Nu este vorba de Marcel Ciolacu aici, e vorba de un principiu. Când un partid a hotărât ceva, mai ales că vorbim de PSD, cel mai mare partid din România care a salvat, prin implicarea… sper că se văd diferenţele majore în ceea ce priveşte actul de guvernare”, a adăugat liderul PSD.