- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Atenție la untul din comerţ! Ce mănânci, de fapt, când cumperi acest produs din magazine

10 Jul, 22:10 • Adrian Popovici
Majoritatea brandurilor de un incluse într-o analiză recentă au picat standardele de calitate. În ultimul an, acest produs s-a scumpit și cu 20%.
Atenție la untul din comerţ! Ce mănânci, de fapt, când cumperi acest produs din magazine

Untul este unul dintre alimentele pe care mulți români îl consumă, chiar dacă scumpirile de peste 20% din ultimul an l-au transformat într-o „delicatesă” la care tot mai puțini au acces. Cu toate acestea, după cum arată o analiză recentă, prețurile nu sunt singurul lucru la care ar trebui să ne uităm atunci când suntem la cumpărături. Mai exact, ar trebui să fim atenți la calitatea acestuia, după cum notează Bugetul.ro.

Această creștere bruscă a prețului untului a determinat o serie de controale de calitate în străinătate, menite să verifice dacă produsele de pe rafturile supermarketurilor își justifică costurile. Rezultatele acestor teste sunt alarmante. Din toate mărcile de unt incluse în această analiză, doar una a fost recomandată, în timp ce specialiștii au semnalat probleme calitate și siguranță pentru restul.

Un exemplu notabil este Kerrygold, un brand bine cunoscut care a eșuat în mod surprinzător la testele de calitate. Analizele au relevat prezența unor substanțe nocive, cum ar fi componente de ulei mineral în cantități ridicate și urme de triclormetan (cloroform). În plus, gustul și mirosul au fost descrise ca vechi și ușor râncede, iar consistența a fost considerată nenetedă și stratificată.

Unt

Te-ar putea interesa și: Adevărul despre carnea de pui de la Lidl. Cât de mult sunt clienții puși în pericol

La ce detalii trebuie să fim atenți când cumpărăm unt?

Îngrijorarea crește și mai mult atunci când luăm în considerare faptul că alte 13 mărci au primit cel mai prost rating posibil, „nesatisfăcător”, iar alte 3 produse au fost evaluate ca „slabe”. Printre aceste mărci se numără Landliebe, Meggle, Weihenstephan și Alnatura Bergbauern, toate având prețuri în jurul valorii de aproximativ 15 lei pentru 250 de grame.

În 19 din cele 20 de produse analizate, Öko-Test a detectat hidrocarburi de ulei mineral saturat (MOSH), substanțe care pot să se acumuleze în corpul uman și care prezintă riscuri pentru sănătate. Unele dintre aceste hidrocarburi aromatice din uleiuri minerale (MOAH) sunt chiar considerate cancerigene.

Singurul produs care a trecut testele cu un rating „bun” este Gläserne Molkerei. Acesta s-a dovedit a fi singurul produs care își justifică prețul mai ridicat prin calitatea superioară și absența substanțelor nocive.

Citește și: Ce să nu cumperi niciodată dintr-un magazin second hand! Pericolele pe care le ascund aceste „chilipiruri”