- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Autoritățile din Bulgaria spun că lucrează cu România și Grecia pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate care să le conecteze

01 Mar, 22:12 • Cornel Ghimeșan
Bulgaria are un program echilibrat și serios care urmărește îmbunătățirea infrastructurii, a spus ministrul de Finanțe de la sud de Dunăre, Asen Vasilev.
Autoritățile din Bulgaria spun că lucrează cu România și Grecia pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate care să le conecteze

Potrivit ministrului, Bulgaria lucrează intens cu România și Grecia în vederea construirii coridorului nord-sud. Vorbim despre o autostradă și o linie feroviară de mare viteză care vor lega orașul Alexandroupolis (de la Marea Egee) cu Ruse și Silistra (de la Dunăre).

„Bulgaria are un program foarte serios de îmbunătățire a infrastructurii”, a transmis ministrul de finanțe.

Citește și Este cea mai mare pensie din România. CNPP anunță cine este norocosul care primește 23.180 de lei pe lună

În momentul de față se elaborează un acord interguvernamental și se pregătește înființarea unui joint venture care poate să gestioneze proiectul ca să nu se ajungă la tulburări politice. Vasilev a mai spus că instituțiile bulgare vor lucra alături de BEI, partener de finanțare.

„Bulgaria cooperează extrem de bine cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Avem diverse proiecte, cu investiții mari în energie și infrastructură. Unele dintre proiecte au început înainte de aderarea Bulgariei la UE și au fost finalizate cu succes”, a spus joi ministrul bulgar al Finanțelor Asen Vasilev, la o conferință de presă.

Citește și Cum se vor schimba banii în Europa, de fapt. Euro digital, noua propunere din anul 2024, ce are efect asupra numerarului

„După alegerea Nadiei Calvino la președinția BEI la sfârșitul anului 2023, instituția financiară va deveni mult mai activă și mai rapidă în acordarea de împrumuturi și va intra în unele sectoare nu tocmai tradiționale, cum ar fi industria de apărare și în special bunuri cu dublă utilizare”, a spus Asen Vasilev. Potrvit acestuia, mandatul extins al băncii este un element pozitiv pentru industria bulgară, având în vedere prezența substanțială a Bulgariei în aceste sectoare.

Grindeanu: „Și Bulgaria trebuie să vină cu autostrada care să lege România într-un final de Grecia,”

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, spunea în urmă cu ceva timp că România are de gând să investească în autostrada spre Bulgaria și Grecia.

„Mi-aș dori ca prima secțiune, cei 30 de kilometri până aproape de Mangalia, să decurgă foarte repede, să avem iarăși constructori foarte buni. Nu este o problemă să continuăm și de la Mangalia până în vamă, ba chiar suntem obligați în faza a doua să facem și acest lucru. Pentru ca va trebui să legăm, și bulgarii trebuie să vină cu autostrada care să lege România într-un final de Grecia, portul Alexandroupolis. E o lucrare strategică, atât pentru noi cât și pentru partenerii nu doar din Uniunea Europeană ci și din NATO”, a declarat Sorin Grindeanu.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult