- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Averea marilor miliardari ai lumii în 2023. Cine a câștigat anul trecut cei mai mulți bani

11 Feb, 15:05 • Fundeanu Madalina
Averea miliardarilor din 2023. Iată lista celor care s-au bucurat de câștiguri spectaculoase, dar și a celor care au pierdut o mulțime de bani în decursul anului trecut.
Averea marilor miliardari ai lumii în 2023. Cine a câștigat anul trecut cei mai mulți bani

La începutul lunii februarie, Mark Zuckerberg a mai adăugat 28 de miliarde de dolari la averea sa în doar câteva ore, în timp ce acțiunile Meta au crescut vertiginos după ce compania a anunțat prima sa plată de dividende. Acest lucru urmează unui an de excepție pentru fondatorul Facebook, care și-a văzut averea crescând cu 173% în 2023. La fel ca Zuckerberg, mulți miliardari din domeniul tehnologiei au adăugat sume formidabile la averea lor pe măsură ce piața bursieră și-a revenit, scrie publicația Visual Capitalist, citat de Economedia.

Averea miliardarilor din 2023

După ce a adăugat 113,5 miliarde de dolari la averea sa, Elon Musk a înregistrat cele mai mari câștiguri din întregul grup, căci acțiunile Tesla și-au dublat prețul în decursul anului trecut. Acest lucru marchează o inversare bruscă față de anul precedent, când Musk a pierdut mai mulți bani decât orice alt miliardar. Într-un an record, Tesla a livrat 1,8 milioane de vehicule – o creștere de 38% de la an la an.

Mark Zuckerberg, care a înregistrat al doilea cel mai mare câștig, a adunat 78,3 miliarde de dolari, pe măsură ce acțiunile Meta au crescut semnificativ. Anul trecut, Facebook a înregistrat 5 milioane de utilizatori noi în America de Nord. În plus, timpul petrecut de utilizatori pe Instagram a crescut cu 40% de la jumătatea anului 2020, când a fost lansat Reels.

Având cea mai rapidă creștere din top 50, miliardarul indonezian din domeniul energiei Prajogo Pangestu și-a văzut averea urcând cu un incredibil 971%. Majoritatea câștigurilor au fost determinate de Barito Renewables, compania sa de energie geotermală.

Citește și: Motivul halucinant pentru care un bărbat a fost concediat! Cazul său a uluit întreaga planetă, după ce angajatorul a fost obligat să îi plătească despăgubiri de 500.000 de euro

avere
avere

Pe de altă parte, Gautam Adani, din India, a înregistrat cel mai abrupt declin al averii. După ce un raport Hindenburg a acuzat grupul Adani că a operat mai multe companii fantomă pentru a manipula prețurile acțiunilor și a spăla bani, Adani și-a văzut averea scăzând cu 56,5 miliarde de dolari, reducând-o aproape la jumătate.

Alături de Adani, Zhang Yiming, fondatorul ByteDance – cunoscut pentru aplicația de socializare TikTok – a pierdut 6,1 miliarde de dolari, în timp ce Charles Koch, mare donator republican, a pierdut 3,8 miliarde de dolari pe parcursul anului.

Până în momentul de față, piața bursieră americană a atins maxime record în 2024, sporind averile multor miliardari din lume.

De fapt, Meta a adăugat recent 196 de miliarde de dolari la capitalizarea sa bursieră într-o singură zi, cea mai mare creștere din istoria Wall Street. De la începutul anului, averea lui Zuckerberg a crescut cu 38,2 miliarde de dolari până la data de 5 februarie. În plus, Jeff Bezos a adăugat 18 miliarde de dolari la averea sa netă în puțin peste o lună, în condițiile în care acțiunile Amazon au urcat cu aproape 14%.

În 2024, averea netă a lui Warren Buffett a urcat deja cu 9,9 miliarde de dolari.

Alți miliardari nu s-au descurcat la fel de bine, în special Elon Musk, a cărui avere s-a prăbușit cu 55,8 miliarde de dolari după ce a emis rechemări în service pentru 3,8 milioane de vehicule. Acțiunile Tesla s-au prăbușit cu 27% de la începutul anului până în prezent, având în vedere vânturile de producție și o serie de alte eșecuri, inclusiv probleme juridice și creșterea concurenței pe piața vehiculelor electrice.

Vezi și: Dan a pierdut 1 milion de euro după ce și-a cumpărat apartamentul mult visat. Cum a fost păcălit bărbatul și ce s-a întâmplat, de fapt, cu noua locuință