- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ce aleg românii între un salariu mare și o viață liniștită: „Am rezistat cât am putut”

18 Apr, 19:05 • stefan.vlad
Ce aleg românii între un salariu mare și o viață liniștită. În timp ce unii nu sunt mulțumiți de câștigurile financiare, alții vor mai mult timp liber și nu le mai pasă de câți bani le intră lunar în cont. Un tânăr care a decis să renunțe la un loc de muncă în care era bine plătit și a relatat ce l-a determinat să ia decizia, pe moment.
Ce aleg românii între un salariu mare și o viață liniștită: Am rezistat cât am putut

Ce aleg românii între un salariu mare și o viață liniștită. Bărbatul și-a început relatarea experienței personale cerându-le păreri utilizatorilor platformei, dornic să afle ce ar alege aceștia între bani și o viață liniștită.

Citește și: Legea salarizării pentru bugetari va fi modificată. Sporurile pentru condiţiile de muncă vor fi incluse în salariul de bază

Am renunțat la un job bine plătit după 5 luni extenuante și am ales același job dar cu o diferența de 1000 Euro mai puțin la factură și încă trăiesc cu impresia că am făcut o alegere proastă. Timp de 4 ani am lucrat la patron, 2200 salariu + bonus ce ajungea la 1600-1800 și tips 2000 lei (sunt curier).

În 2023, înainte de perioada Black Friday, am prins ocazia să devin subcontractor, doar că zona de livrare era în alt oraș, aflat la 70 km de depozit, înainte aveam zona de livrare aceeași cu zona unde se află depozitul, deci plecam direct pe zonă.

Am zis să încerc și a fost o mare diferență pentru că am încasat o medie de 15.000 lei/luna fără tips din care trebuia să îmi scad motorina, revizia la 2 luni, cartea de muncă și eventuale reparații la mașină, pentru că făceam 170km/zi.

Am rezistat cât am putut, însă m-a prins oboseala mai ales seara, când conduceam spre casă + că au fost zile când plecăm la 7 dimineață și ajungeam și la 9-10 seara (perioada sărbătorilor) și cam asta era rutina, nu mai eram in stare de nimic, ajungeam acasă, mâncam și apoi la somn.

Într-un final am ales să schimb zona și deși e la cel mult 10-15 km de depozit + încă 50 pe zona, dar mă simt mult mai odihnit, concentrat deși timpul de lucru e cam același, dar nu mai fac naveta aproape 3 ore + volum dublu de muncă și factura ajunge la 8-10.000/luna însă am timp să mai fac și alte lucruri fără să ma simt obosit. Sper că am făcut alegerea corectă. Deci ce este mai important pentru voi? Banii sau bunăstarea?„, a întrebat acesta pe Reddit.

Ce aleg românii între un salariu mare și o viață liniștită

Unii dintre cei care au răspuns îi dau asigurări că a luat decizia bună și că timpul liber este mai prețios decât banii: „Odată ce ai apartamentul tău suficient de mare/casa ta și niște economii: 100% bunăstarea. Pentru mine personal: sunt acolo unde îmi doresc, nu vreau vile, piscine și mașini de lux, deci bunăstarea primează. Timpul nu ți-l dă nimeni înapoi, bani se mai facă

Alții nuanțează puțin răspunsul și menționează niște sume care ar fi totuși necesare: „Păi depinde cât rămâi după, nu? Dacă scazi de la 3.000€ la 2.000€, e ok, viață e bună. Dacă scazi de la 1.500€ la 500€, atunci nu e OK.

Doar ai grijă, că degeaba ai timp dacă nu îți permiți să faci nimic„, îi atrage atenția cineva.

Cineva se referă punctual la sănătate, precizând că nici somnul nu mai este odihnitor și devine agitat din cauza grijilor de la serviciu, alterând și mai mult odihna: „Ai făcut o foarte bună alegere! Trebuie să trăiești pentru tine, nu pentru job. Felicitări! Banii nu aduc fericirea, dar liniștea sufletească, da.

Unii reușesc să câștige un salariu generos fără să muncească excesiv: „Eu nu m-am dus pe un job mult mai bine plătit (aproximativ dublu) pentru că era cu ~15% mai mult de muncă (1h30 ca timp/zi) și probabil cel puțin dublu ca volum efectiv de muncă.

Nu regret, am reușit să obțin și mai mult timp liber la actualul job (negociat zile de concediu și scăderea programului zilnic) plus mărire de salariu.

Am timp liber și bani mai mulți decât majoritatea din jurul meu. Mulți săracii n-au nici bani, nici timp, cea mai tristă combinație