Sleepmaxxing presupune adoptarea unor tehnici și produse care promit îmbunătățirea duratei și calității somnului. Dr. Anita Shelgikar, profesor de neurologie la Universitatea din Michigan, susţine că fenomenul nu are o origine clară, dar s-a răspândit rapid pe TikTok, unde videoclipurile cu hashtagul #sleepmaxxing au acumulat sute de mii de vizualizări.
„În trecut, somnul era adesea neglijat. Oamenii se lăudau că pot funcționa cu doar câteva ore de odihnă. Acum începem să înțelegem cât de esențial este somnul pentru sănătate”, a declarat Dr. Jag Sunderram, profesor de medicină la Universitatea Rutgers din New Jersey, citat de CNN.
Pe de altă parte, anumiți factori care influențează pozitiv somnul au fost confirmați de cercetători: menținerea unei camere răcoroase, întunecate și liniștite – temperatura optimă pentru somn este între 15,6 și 19,4°C, vitarea expunerii la lumina albastră înainte de culcare, deoarece aceasta reduce producția de melatonină, limitarea consumului de alcool și cofeină cu câteva ore înainte de somn, stabilirea unui program de somn regulat, pentru a ajuta corpul să intre într-un ritm natural.
În schimb, specialiștii avertizează asupra unor practici riscante, precum lipirea gurii cu bandă adezivă pentru a preveni respirația orală, metodă poate fi periculoasă pentru cei cu apnee obstructivă de somn, sau utilizarea dilatatoarelor nazale, care pot ajuta în caz de congestie nazală. De asemenea, unele studii indică beneficii ale luminii roşii pentru producția de melatonină, iar altele sugerează că pot menține creierul activ. În ceea ce priveşte consumul de kiwi înainte de culcare, unele cercetări arată că fructele conțin antioxidanți și precursori ai serotoninei, ceea ce poate îmbunătăți somnul.
Mulți utilizatori de TikTiok își creează rutine înainte de somn, aplicând numeroase produse cosmetice și urmând procese riguroase, dar specialiștii avertizează că această obsesie pentru optimizare poate afecta somnul. „Sleepmaxxing poate avea efectul invers dacă transformă somnul într-o corvoadă plină de presiune. Persoanele care sunt prea concentrate pe optimizarea somnului pot dezvolta anxietate și pot dormi mai prost”, avertizează Dr. Anita Shelgikar.