- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Combustibilul, una dintre grijile românilor. Guvernul României propune creșterea subvenției la acciza pentru motorină

11 Jul, 09:00 • Cornel Ghimeșan
Guvernul României propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil! Ministerul Finanțelor a publicat în transparență un proiect de act normativ prin care se propune majorarea grantului acordat transportatorilor pe litrul de motorină. Mai exact, de la 13 bani la 20 de bani. Vezi mai jos toate detaliile.
Combustibilul, una dintre grijile românilor. Guvernul României propune creșterea subvenției la acciza pentru motorină

Combustibilul, una dintre grijile românilor! Ministerul Finanţelor a făcut public în transparenţă un proiect de act normativ prin care propune majorarea grantului acordat transportatorilor pe litrul de motorină, de la 13 bani la 20 de bani.

Citește și 75 de milioane de euro schemă de ajutor de stat pentru români. Cine sunt persoanele eligibile

Guvernul țării noastre a aprobat, în urmă cu 6 luni, respectiv luna februarie, o schemă de ajutor de stat, cu un buget de180 de milioane de lei pentru compensarea creșterii prețului la combustibil.

Această măsură vizează aproximativ 4000 de operatori economici licențiați în România ce se ocupă cu activități de transport rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, dar și transport de persoane.

„Din calculele noastre a reieşit că putem suporta această creştere fără să depăşim bugetul aprobat iniţial de 180 de milioane lei, ca parte din planul nostru de a veni în întâmpinarea operatorilor de transport rutier, ajutându-i să-şi menţină activitatea. Indirect, este o măsură temporară de ajutor pentru întreg mediul de afaceri.

În contextul în care, în imaginea de ansamblu, operatorii de transporturi asigură interconectarea între sectoare economice cum sunt producţia, comerţul, agricultura şi turismul. Fie că este vorba de transportul materiilor prime, produselor finite, echipamentelor sau persoanelor, este un domeniu care asigură funcţionarea eficientă a întregii economii”, a transmis ministrul Marcel Boloş, conform Mediafax.ro.

Prin acordarea ajutorului de stat, acciza plătită de transportatori până la 30 iunie 2024 inclusiv, va avea nivelul redus de 1.650,95 lei/1.000 litri şi respectiv 1.983,85 lei/1.000 litri, pentru perioada 1 iulie 2024 până la finalul acestui an.

Ce trebuie să facă românii pentru compensarea creșterii accizei la motorină

Pe lângă cele precizate anterior, sunt eligibili pentru compensarea creşterii accizei la motorină operatorii economici care îndeplinesc cumulativ la momentul depunerii cererii de compensare a creşterii accizei la motorină, următoarele condiţii:

  • a) deţin licenţă comunitară eliberată în România;
  • b) deţin cel puţin un vehicul eligibil;
  • c) nu sunt declaraţi inactivi potrivit prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, sau nu se află în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerţului, potrivit legii;
  • d) nu beneficiază de alte compensaţii pentru activitatea de transport desfăşurată cu vehiculele eligibile, cu excepţia celor care efectuează transport public local de persoane;
  • e) nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare;
  • f) alimentează vehiculele eligibile de la staţiile de distribuţie ale operatorilor economici înregistraţi potrivit Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în calitate de comercianţi en détail de produse energetice sau de la parteneri contractuali care au ca furnizori staţiile de distribuţie anterior menţionate, utilizând un card de gestiune a alimentărilor sau un inel emiţător/receptor sau din rezervoarele pentru consum propriu deţinute la punctele lor de alimentare sau de parteneri contractuali care deţin rezervoare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distribuţie.

Printre altele, operatorul economic poate depune la Autoritatea Rutieră Română o cerere de compensare a creșterii accizei la motorină pentru un trimestru calendaristic, în primele 30 de zile ale trimestrului următor celui care se solicită plata ajutorului de stat.

Citește și Românii care primesc un nou ajutor de la stat. Se acordă 15.000 de lei

De altfel, aceștia pot solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile deținute în cursul trimestrului pentru care se solicită compensarea, în baza unei cereri de compensare.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult