Da, condimentele au legătură cu numărul de calorii consumate. S-a descoperită acest lucru în urma unui studiu realizat de cercetătorii americani.
Studiul a fost făcut la Universitatea Penn State, unde oamenii de știință au stabilit, în final, că adăugarea unui strop de condiment picant în mâncare ar putea fi o metodă eficientă pentru a micșora numărul de calorii consumate.
Concret, cercetătorii au studiat modul în care intensificarea senzației că îți ia gura foc influențează cantitatea de mâncare consumată la o masă, în sensul reducerii acesteia.
Astfel, s-a stabilit că o creștere mică a nivelului de iuțeală din preparate poate determina oamenii să mănânce mai încet și, implicit, să consume mai puține calorii.
”Știm, din studii anterioare, că atunci când oamenii mănâncă mai încet, consumă mai puțin. Ne-am întrebat dacă adăugarea unui pic de iuțeală poate încetini ritmul de masă, fără ca mâncare să devină de nesuportat, și am decis să testăm asta în condiții controlate de laborator”, spune coordonatoarea studiului, Paige Cunningham, citată de MedicalXpress, potrivit descopera.
Pentru a ajunge să descopere acest ”secret” pe care îl ascund condimentele, cercetătorii au folosit ardei iute uscat, cu care au ajustat nivelul de iuțeală din două preparate – chili cu carne de vită și chicken tikka masala, servite unui grup de 130 de adulți.
Subiecților li s-au pus pe masă două variante ale acestor mâncăruri – una mai blândă și alta picantă, obținute prin modificarea raportului dintre paprika dulce și cea iute, dar menținând constantă aroma de chili.
În timpul mesei, participanții la studiu au fost înregistrați cu camere video HD, pentru monitorizarea comportamentului și notarea indicatorilor esențiali: câtă mâncare și apă au consumat, durata mesei, viteza de consum exprimată în grame pe minut, mărimea și frecvența mușcăturilor, precum și evaluări ale apetitului, plăcerii gustului și nivelului de iuțeală.
Potrivit rezultatelor studiului, subiecții cărora le-au fost servite variantele mai picante au mâncat mai încet, fapt ce a dus la scăderea cantității totale de hrană și calorii consumate. Iar asta fără să să fie afectată plăcerea față de mâncare.
Cercetătorii au mai observat că necesarul de apă nu a fost cu mult diferit între mesele ”blânde” și cele picante, ceea ce elimină ipoteza conform căreia oamenii mănâncă mai puțin doar atunci când beau mai mult, pentru că se simt sătui mai rapid.
Citește și Alimentul care reduce drastic riscul de cancer de colon și scade inflamația în întreg corpul