- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cu ce sumă poți veni din Italia fără să o declari la vamă. Legea italiană spune foarte clar

12 Apr, 12:32 • Toma Anca
Cu ce sumă poți veni din Italia fără să o declari la vamă. Dacă intenţionaţi să intraţi sau să ieşiti dintr-o țară UE, inclusiv Italia, trebuie să știți că nu vi se permite să aveți la voi o sumă egală sau mai mare de 10.000 de euro, fără să fie declarată.
Cu ce sumă poți veni din Italia fără să o declari la vamă. Legea italiană spune foarte clar

Cu ce sumă poți veni din Italia fără să o declari la vamă. Nu există o limită de bani pe care o puteți avea la purtător, dar dacă suma depășește 10.000 de euro ea trebuie declarată la vamă. Pentru declararea în scris a instrumentelor de plată sub formă de numerar, solicitaţi agenţilor vamali formulare de declarare.

Citește și: Badante românce amendate în Italia! Multe dintre acestea nu au declarat veniturile. Garda de Finanțe e pe urmele lor

Cu ce sumă poți veni din Italia fără să o declari la vamă

Legea italiană, prin Decretul de Lege nr. 195/20087, prevede la Articolul 3, punctul 1, că oricine intră sau iese din Italia cu o sumă egală sau mai mare de 10.000 de euro, este obligat să declare acest lucru la Agenția Vamală (Agenzia delle Dogane).

Pentru a face acest lucru, este necesar să completați o declarație de transfer de bani în numerar, după modelul pe care-l puteți descărca de AICI. Declarația de numerar în sine înregistrează informații detaliate privind proveniența economică și utilizarea viitoare a numerarului.

Regula este valabilă și la intrarea sau ieșirea din România. Cei care nu prezintă declarația și sunt descoperiți în timp ce transportă suma de 10.000 de euro sau mai mult, riscă sancțiuni grave care cresc în funcție de sumă. Se poate confisca fie 30%, fie 50% din bani și amenda poate ajunge de la 10 la 50% din suma care depășește valoarea de 9.999 euro. Amenda minimă în acest caz este de 300 de euro.

Conform noilor norme, autoritățile vamale sunt autorizate să ia măsuri și în cazul unor sume mai mici de 10.000 euro dacă există indicii că numerarul este legat de activități infracționale.

Conform ANAF, cei 10.000 de euro se pot traduce în diferite instrumente de plată sub formă de numerar, adică: instrumente negociabile la purtător, inclusiv instrumente monetare la purtător, precum cecuri de călătorie, instrumente negociabile (inclusiv cecuri, bilete la ordin și mandate poștale), care sunt fie la purtător, andosate fără restricții, întocmite pe numele unui beneficiar fictiv, fie într-o astfel de formă încât proprietatea asupra acestora este transferată în momentul transmiterii, precum și instrumente incomplete (inclusiv cecuri, bilete la ordin și mandate poștale) semnate, dar cu numele beneficiarului omis; valută (bancnote și monede în circulație, ca mijloc de schimb).

Românii pleacă în Italia să facă bani, dar uită să se mai întoarcă

Italia a devenit țara preferată a multor români, în mod special după ce România a aderat la Uniunea Europeană, în 2017. Datele oferite de Institutul Național de Statistică arată că aproximativ 2 milioane de compatrioți au devenit parte a societății italiene.

Datele publicate de Institutul Național de Statistică confirmă că 1.083.771 de români trăiesc în Italia. Cifra este una uriașă, având în vedere că reflectă 21.5% dintre străinii din țară. Față de anul trecut, a fost înregistrată o creștere de 0.7%, iar procentul este unul semnificativ, influențând atât societatea italiană, cât și pe cea din țara de origine.

Conform informațiilor prezentate, 60% dintre românii înregistrați la recensământul din Italia sunt de sex feminin, mai exact, ne referim la 616.516 persoane. Numărul considerabil de compatrioți care s-au stabilit în Italia a atras atenția Bisericii Ortodoxe Române, care a decis la data de 21 iunie 2007, prin Sfântul Sinod, înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Aceasta este organizată la ora actuală în 24 protopopiate, existând aproape 300 parorhii.