- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Florii 2023: Tradiţia care îţi aduce noroc în această perioadă a anului. Cum atragi bunăstarea în casa ta

08 Apr, 08:10 • Dobran Viorel
Cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele și marchează începutul Săptămânii Patimilor. Sărbătoarea Floriilor nu are o dată exactă, ci pică întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Tradiţii şi obiceiuri de Florii 2023.
Florii 2023: Tradiţia care îţi aduce noroc în această perioadă a anului. Cum atragi bunăstarea în casa ta

Florii 2023. Duminica Floriilor pică anul acesta pe data de 9 aprilie, cu o săptămână înainte de data la care creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele 2023. Floriile 2023 sau Duminica Floriilor comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii (Marcu 11:1–11, Matei 21:1–11, Luca 19:28–44, Ioan 12:12–19) și anume intrarea triumfală a lui.

De Florii, atenţia comunităţii tradiţionale era îndreptată, pe lângă sărbătoarea religioasă, către renaşterea vegetaţiei. De fapt, denumirea populară a sărbătorii vine de la zeiţa romană a florilor, Flora, peste care creştinii au suprapus sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim. Astfel, pe lângă sărbătoarea creştină a intrării Mântuitorului în Ierusalim, au apărut şi nenumărate obiceiuri şi tradiţii, atât în mediul rural, cât şi în cel urban, cele mai multe de sorginte păgână.

Florii 2023. Ce trebuie să facă toţi românii pentru spor şi sănătate

Florii 2022. Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este cea mai mare sărbătoare din Postul Mare și amintește de intrarea triumfală a Mântuitorului în cetatea Ierusalimului, a doua zi după ce L-a înviat pe Lazăr. În această zi se sfințesc la biserică ramuri de sălcii care se păstrează și se pun mai apoi la icoane.

Începând cu seara din Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară, se săvârșesc slujbe speciale, numite denii. Aceste slujbe ne amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea Acestuia în Ierusalim, până la Învierea Sa din morți.

În popor se mai spune că cine îndrăzneşte să se spele pe cap în ziua de Florii fără apă descântată şi sfinţită riscă să albească.

La toate popoarele creştine pot fi întâlnite diferite obiceiuri, unele chiar similare celor de la noi, majoritatea având în prim-plan palmierul sau salcia. Aceste tradiţii nu au nimic în comun cu spiritul creştinesc al praznicului Intrării Mântuitorului în Ierusalim.

Prognoza meteo. Vreme capricioasă până la Florii 2023. În ce regiuni va ploua abundent

Totodată, în ziua de Florii, Biserica acordă dezlegare la pește, fiind a doua oară după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment.

Florii 2023. Tradiţii şi superstiţii de Florii.

Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde vor fi sfințite de către preot. După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană. Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește, potrivit traditii-superstitii.ro

Ramurile de salcie amintesc, de asemenea, de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim.

Florii 2023. Ce trebuie să facă toţi românii pentru spor şi sănătate

Ramul de salcie adus din biserică la florii este bun de dragoste, și cei bătrâni ating cu ei pruncii pentru a crește. De asemenea, unele persoane folosesc crenguțele de salcie pentru a se lega cu ele în jurul taliei, să nu aib[ dureri de mijloc.

Florii 2023. Farmece de dragoste

Alt obicei specific zilei de Florii este acela ca fetele să fiarbă, la miezul nopții spre Florii, apă cu bucuioc și să se spele cu ea pe cap a doua zi pentru a avea păr frumos și strălucitor. Această apă o pun apoi la rădăcina unui păr înflorit, spunând: “Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!

Nu este bine să te speli pe cap, căci vei albi înainte de vreme. Dacă este necesar, folosește numai apă sfințită sau descântată.

Tradiția spune că acela care se împărtăşeşte de Florii are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune în gând, atunci când se apropie de preot.

Când pică Floriile în 2023. Sărbătoarea are loc cu o săptămână înainte de Învierea Domnului

Fetele mari pun o oglindă şi-o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, acestea sunt luate şi pot fi folosite în descântece de dragoste şi de sănătate.

Pelerinaj de Florii 2023 în Bucureşti:

Cum este vremea de Florii, aşa va fi şi de Paşte

Ziua de Florii aduce cu ea superstiții legate, în principal, de cum va fi vremea de Paște sau cum va fi timpul în vara ce va urma. Se spune astfel că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

O altă superstiție ne avertizează să nu plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, nu și fructe.

Se spune, de altfel, că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.

Programul liturgic de la Catedrala Patriarhală (09 – 21 aprilie)

Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim – Floriile, duminică, 09 aprilie 2023:

  • Ramurile de salcie și finic vor fi sfințite la Slujba Utreniei;
  • Ramurile sfințite, pachetele cu anafură și iconițele, dăruite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, vor fi împărțite credincioșilor la Baldachinul Sfinților de pe Colina Bucuriei, începând cu ora 08:30.

Săptămâna Sfintelor Pătimiri – slujbele Deniilor (începând de duminică, 09 aprilie 2023, până vineri, 14 aprilie 2023):

  • Slujbele Deniilor vor începe zilnic la ora 17:00;
  • Sfânta Liturghie din Sfânta și Marea Joi13 aprilie 2023, va fi săvârșită în interiorul Catedralei Patriarhale, începând cu ora 9:30;
  • Slujba Vecerniei din Sfânta și Marea Vineri, 14 aprilie 2023, cu scoaterea Sfântului Epitaf (08:00 – 11:30), va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale;
    • în intervalul orar 11:30 – 16:50, credincioșii vor avea posibilitatea să se închine și să treacă pe sub Sfântul Epitaf în Catedrala Patriarhală;
  • între orele 17:00 – 20:30, va fi săvârșită Denia Prohodului Domnului și va avea loc procesiunea în jurul Catedralei Patriarhale cu Sfântul Epitaf.