- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

La ce ajută, de fapt, gaura din cheiţa de la dozele de suc. Mulţi o folosesc greşit şi la 50 de ani de la apariţie

21 Jul, 22:46 • Dobran Viorel
Când vorbim despre cheiţa de la o doză de suc, cel mai probabil te gândești la cum o tragi în sus pentru a deschide recipientul în care se află băutura preferată. Însă adevărul este că, de fapt, cheița nu a fost inventată doar pentru a facilita procesul de deschidere a recipientului. Are și un alt rol, despre care probabil nu știai.
La ce ajută, de fapt, gaura din cheiţa de la dozele de suc. Mulţi o folosesc greşit şi la 50 de ani de la apariţie

Cheiţa de la doza de suc are dublu rol. Poate fi folosită pentru a deschide doza de suc și, în același timp, pentru a susține un pai de băut. Așadar, data viitoare când deschizi doza, în loc să torni băutura într-un pahar, poți să introduci un pai în cheie și să bei astfel sucul.

Cheiţa de la doza a apărut la Coca-Cola, o băutură răcoritoare, carbogazoasă, produsă de The Coca-Cola Company, cu sediul în Atlanta, Georgia. Este vândută în peste 200 de țări. A fost inventată la sfârșitul secolului al XIX-lea (1886) de John Pemberton, un farmacist din Atlanta. Inițial a fost brevetată ca medicament. Mai târziu, licența a fost cumpărată de omul de afaceri, Asa Griggs Candler. Tacticile de marketing folosite de acesta au condus produsul spre dominarea pieței băuturilor răcoritoare în secolul al XX-lea.
Gaura din cheița dozelor de suc este o mică perforație circulară, dispusă pe una dintre fețele laterale ale tabletei de aluminiu ce acoperă conținutul dozei. A fost introdusă pentru prima dată de către o companie de băuturi carbogazoase la sfârșitul anilor 1950, iar de atunci, a devenit o caracteristică comună a majorității dozelor de suc și băuturi răcoritoare.

Cercetătorii şi nutriţioniştii au convenit: este mai sănătos să consumi alcool moderat, decât să nu bei deloc

Funcția inițială a acestei găuri era de a reduce presiunea din interiorul dozei în timpul procesului de umplere, protejând astfel conținutul de eventualele schimbări bruște de temperatură sau de deformări cauzate de fluctuațiile de presiune. Cu toate acestea, în scurt timp, oamenii au descoperit că gaura îndeplinește o funcție suplimentară foarte practică.

Gaura din cheița dozelor de suc reprezintă o soluție ingenioasă pentru a permite amestecarea rapidă a băuturilor.

Una dintre cele mai întâlnite modalități de a folosi gaura din cheița dozei de suc este reprezentată de utilizarea sa ca un mic pai improvizat. Prin simpla apăsare a unui deget pe gaură, se creează un canal prin care lichidul din interiorul dozei poate fi consumat într-un mod controlat. Acest lucru elimină necesitatea de a bea direct din doză, oferind în schimb o experiență mai plăcută de băut.

De asemenea, gaura din cheița dozelor de suc reprezintă o soluție ingenioasă pentru a permite amestecarea rapidă a băuturilor. Dacă doza conține un suc sau o băutură cu adaosuri (de exemplu, suc de fructe amestecat cu apă sau apă carbogazoasă), utilizatorii pot acționa simplu această gaură ca o deschidere suplimentară pentru a permite amestecarea conținutului înainte de a bea din doză.

Pe lângă practicitatea sa, utilizarea găurii din cheița dozelor de suc contribuie și la reducerea deșeurilor. Acest aspect este extrem de important în contextul preocupărilor tot mai mari privind protejarea mediului înconjurător și combaterea poluării. Prin utilizarea găurii ca un pai și prin golirea completă a dozei, se minimizează riscul de a se pierde o parte din conținut în timpul consumului și se elimină necesitatea utilizării paielor de unică folosință, care contribuie la creșterea cantității de plastic aruncată la gunoi.

Viciile românilor aduc și mai mulți bani la buget. Noi scumpiri, de la 1 septembrie, la țigări, alcool și sucuri cu zahăr

La ce ajută orificiul cheițelor de la dozele de suc

La ce ajută orificiul de la cheiţa dozelor de suc

Coca Cola la cutie este mai greu de băut, însă producătorii s-au gândit la o modalitate care să faciliteze acest lucru. Astfel, cheița de deschidere are un mic orificiu pentru a băga un pai de băut.

Nu știi ce să faci cu cheițele de la doze?

Ar trebui să nu mai arunci cheiţa de la dozele de suc, acestea sunt foarte utile. De exemplu, poți curăța morcovii cu ele foarte ușor.

În lume există doar două țări unde Coca-Cola nu poate fi cumpărată sau vândută: Coreea de Nord și Cuba. Ambele țări se află sub embargouri comerciale cu SUA.

În trecut, Coca-Cola a fost considerată un medicament-minune pentru tot felul de afecțiuni, inclusiv pentru sughițuri, colici, libido scăzut și pentru durerile cauzate de înțepăturile de meduză.

Aroma distinctivă de „cola” provine în principal din amestecul de zahăr, ulei de portocală, ulei de lămâie și vanilie, restul ingredientelor având doar contribuții minore. Firma producătoare, Coca-Cola Corporation, este cel mai mare consumator de extract natural de vanilie din lume.

Prima rețetă Coca-Cola a fost inventată în Columbus, Georgia, de către John Stith Pemberton, inițial ca un cocawine numit Pemberton’s French Wine Coca în 1885. A fost vândută inițial ca un medicament brevetat pentru cinci cenți. Pemberton a susținut că băutura Coca-Cola a vindecat multe boli, inclusiv dependența de morfină, dispepsia, neurastenia, durerile de cap și impotența.