Moșii de vară în 2025 sunt prăznuiți pe 7 iunie, cu o zi înainte de Rusalii, dearece se crede că sufletele celor adormiți se întorc în Împărăția Domnului de Rusalii. Moșii cireșelor sau moșii de Rusalii, cum sunt cunoscuți în popor, moșii de vară în 2025 sunt stabiliți în fiecare an în funcție de marea sărbătoare a Coborârii Duhului Sfânt.
Sărbătoarea Rusaliilor sau Duminica Rusaliilor încheie seria de Sărbători pascale închinate Înălțării Domnului și deschide seria de sărbători creștine din timpul verii. Ea este urmată imediat a doua zi de Lunea Sfântului Duh. Rusaliile în 2025 vor fi sărbătorite duminică, pe data de 8 iunie, iar pe data de 9 iunie va fi anul acesta Lunea Duhului Sfânt când este zi liberă pentru toți lucrătorii.
Citește și: Câte zile libere vor avea românii de Rusalii. Week-end prelungit pentru angajaţi în perioada 7-9 iunie 2025
Încă de la începuturile creștinismului, oamenii s-au rugat pentru cei adormiți, pentru ființele dragi care au părăsit lumea noastră, pentru a ajunge în Împărăția lui Dumnezeu. Rugăciunile, cântările, micile ofrande pe care le aducem celor morți și slujbele din biserici sunt de mare ajutor pentru ca păcatele lor să fie iertate și să se bucure de viața fără de griji de dincolo.
Iisus Hristos ne-a învățat că sufletul omului este nemuritor și niciunul dintre noi nu piere cu adevărat. Prin moarte, un bun creștin știe că se desparte de trup, dar călătorește cu sufletul în Împărăția lui Dumnezeu. Viața de apoi și promisiunea unei existențe divine, lipsită de griji și durere în sânul lui Dumnezeu, este unul dintre stâlpii credinței creștine.
Când Iisus a intrat în casa lui Iair, a cărui fiică de numai 12 ani murise, El le-a spus părinților: ”Nu plângeți, căci nu a murit, ci doarme!” Trupul moare, dar spiritul adoarme și se trezește în viața de apoi unde are de înfruntat Judecata Domnului. Prin marele sacrificiu făcut de Iisus, noi oamenii avem șansa să ne plătim păcatele și să ne bucurăm de viața veșnică, deoarece această ”adormire a spiritului” reprezintă de fapt învierea pe lumea cealaltă.
Citește și: Salată grecească
Se spune că, în seara zilei de Sâmbăta Morților, sufletele celor rătăciți se pot întoarce în locurile în care au copilărit și în care au trăit. Și nu pot pleca împăcate, dacă nu li se aduc mici ofrande și dacă rudele lor în viață nu dau de pomană. De aceea, se împodobesc ușile și frestrele cu flori de tei frumos mirositoare sau cu frunze de nuc.
De obicei, bunii creștini dau de pomană alimente care au fost pe placul unuia dintre răposații pe care familia l-a pierdut de curând. Dar, în mod tradițional, la moșii de vară în 2025 se cumpără vase de lut noi și tacâmuri din lemn care se împodobesc cu ramuri și flori de tei și cu cireșe coapte sau cu flori.
Se mai dau de pomană în mod tradițional sărmăluțe în foi de viță, colaci proaspeți, orez cu lapte și cireșe coapte, alături de un pahar de vin roșu și de o lumânare aprinsă. Se spune că pomana trebuie să fie caldă, astfel încât aroma bucatelor să aline sufletul celor răposați și să le ostoiască dorul de casă, pentru a intra împăcați în Împărăția Domnului.
Se mai spune că femeile care merg la biserică și pregătesc de fiecare dată pomană pentru sâmbăta morților vor fi tot anul sănătoase și puternice.
O altă credință veche spune că este bine să dai de pomană, lângă o bucată de carne sau de brânză, și câteva fire de ceapă verde, pentru a te bucura de legume și fructe bogate în grădină toată vara.