- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Palatul Plăcerilor, bijuteria secolului trecut care acum zace în ruină. La inaugurare avea dotări care sunt de invidiat și astăzi

13 Apr, 18:22 • Adrian Popovici
Una dintre cele mai remarcabile construcții din România se află acum într-o stare deplorabilă. Cunoscută ca Palatul Plăcerilor, acum 145 de ani era epicentrul distracției și locul preferat al personalităților influente ale vremii.
Palatul Plăcerilor, bijuteria secolului trecut care acum zace în ruină. La inaugurare avea dotări care sunt de invidiat și astăzi

Una dintre cele mai interesante clădiri din România, centrul al distracției și eleganței pentru elitele de la începutul secolului trecut, astăzi zace în paragină. Cu o istorie ce se întinde pe parcursul a 145 de ani, Palatul Plăcerilor, cunoscut și sub numele de conacul familiei Crissoveloni din Ghidigeni, județul Galați, a fost una dintre perlele arhitecturale ale țării. Într-o epocă de glorie, acest loc a fost centrul vieții sociale și culturale, găzduind personalități de seamă precum Regina Maria și Regele Ferdinand, arată Cancan.

Familia Chrissoveloni, o dinastie de bancheri de renume internațional, s-a stabilit în România în anul revoluționar 1848. În urma prosperității lor financiare și influenței sociale crescânde, în 1878 a fost pusă piatra de temelie a impunătorului conac cunoscut sub numele de „Palatul Plăcerilor”. Acest edificiu monumental, în stilul academic francez cu influențe elene evidente, a devenit rapid epicentrul distracției și al rafinamentului pentru aristocrația vremii.

Te-ar putea interesa și: Inedit! Stațiunea din România în care poți vedea „pietrele vii”, ce cresc încontinuu. Află cât costă biletul

Palatul Plăcerilor, dotări de secolul XXI

Cu o construcție realizată în mijlocul secolului al XIX-lea, Palatul Plăcerilorera în avansul vremii și dispunea de dotări ce ar fi fost invidiate și în ziua de azi.

Centrala termică și încălzirea în pardoseală ofereau confortul necesar chiar și în cele mai reci zile de iarnă. Înconjurat de un vast parc, conacul oferea o paletă largă de activități de agrement, inclusiv o popicărie și un teren de tenis. Domeniul găzduia nu doar petreceri fastuoase, ci și partide de vânătoare, fiind locul de întâlnire preferat al elitei vremii.

Palatul Plăcerilor. Foto: Direcţia de Cultură Galaţi
Palatul Plăcerilor. Foto: Direcţia de Cultură Galaţi

Cu toate acestea, gloria pe care a avut-o Palatul Plăcerilor a fost de scurtă durată. Naționalizarea din perioada comunistă a adus un sfârșit brutal familiei Crissoveloni și a confiscat moștenirea lor. Conacul a fost transformat într-o gospodărie de stat, iar mai târziu a devenit chiar și o școală pentru copiii cu nevoi speciale. Incendiul din 1937 a adus distrugere, iar reconstrucția ulterioară nu a mai redat niciodată strălucirea inițială.

Astăzi, Palatul Plăcerilor rămâne o mărturie a unei epoci apuse, cu trecutul său glorios și decăderea sa ulterioară. Cu toate că acum se află în ruină, această clădire continuă să fascineze prin povestea sa și să ofere o fereastră către o epocă de eleganță și strălucire, care, deși a dispărut, va rămâne mereu vie în memoria colectivă a României.

Citește și: Descoperă staţiunea Predeal, bijuteria Munților Carpaţi. Cele mai interesante obiective de vizitat

Tags: