Pisicile cu blană portocalie nu mai reprezintă un mister. Cercetătorii au aflat de ce proprietarii acestora le consideră speciale, ”altfel” decât celelalte feline ale speciei.
Studiile pentru elucidarea misterului au fost făcute la Universitatea Stanford din SUA, unde cercetătorii au descoperit un lucru foarte interesant: nuanța de portocaliu-roșcat pe care o are blana multor pisici este urmarea unei mutații genetice.
Descoperirea a fost făcută de o echipă condusă de Christopher Kaelin și Greg Barsh, potrivit cărora respectiva mutație nu a fost întâlnită la niciun alt animal, notează CNN, potrivit antena3.
Potrivit lui Kaelin, mutația a apărut o singură dată în timpul domesticirii și a fost ulterior perpetuată prin selecție, fiind prezentă în toate pisicile cu blană portocalie care au fost studiate.
Citește și Bambusul, planta invazivă interzisă în curțile de la casă. Ce trebuie să știi înainte să îl plantezi
Christopher Kaelin, bazându-se pe rezultatele studiilor făcute până acum, nu vede însă nicio legătură între genetica pisicilor cu blană portocalie și personalitatea acestora.
”Proprietarii cred că pisicile roșcate sunt cu adevărat diferite, dar cercetările nu au demonstrat încă nicio asociere reală între culoare și temperament”, a spus el.
Cercetătorii susțin că mutația s-a produs în urmă cu foarte mult, dovezi în acest sens fiind picturi chinezești din secolul al XII-lea.
Majoritatea pisicilor complet roșcate sunt masculi, fapt ce sugera că gena care determină această culoare se află pe cromozomul X. Femelele, având doi cromozomi X, trebuie să primească mutația de la ambii părinți pentru a avea blana complet roșcată și de aceea sunt mai puțin numeroase. Blana multor femele are în schimb modele mixte, cu pete roșii, negre și albe.
Potrivit sursei citate, până acum, nu se știa unde exact pe cromozomul X se află această mutație și cum anume conduce la pigmentarea portocaliu-roșcată. Spre deosebire de celelalte mutații ce afectează culoarea animalelor, localizate în gene care controlează direct producția de pigment, această variantă nu se găsea în interiorul niciunei gene.
Descoperirea cercetătorilor americani, publicată în revista Current Biology, a fost deja comentată de alți oameni de știință.
De pildă, Hannes Lohi, profesor la Universitatea din Helsinki, consideră că ”această descoperire va fi un instrument valoros în studiile de genetică pentru a urmări evoluția domestică a pisicilor”.
Citește și Cum să-ți cureți bijuteriile din aur rapid și natural cu bicarbonat de sodiu