- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Platforma X, vechiul Twitter, acuzată de propagandă teroristă, conținut ilegal și informații false! UE a început ancheta

13 Oct, 11:02 • Fundeanu Madalina
Platforma X, cunoscută de cei mai mulți ca „Twitter”, este acum în atenția legii pentru răspândirea de conţinut ilegal, oferirea de informaţii false, propagandă teroristă şi incitare la ură şi violenţă, după izbucnirea războiului dintre Hamas şi Israel. Elon Musk este nevoit să ia măsuri urgente.
Platforma X, vechiul Twitter, acuzată de propagandă teroristă, conținut ilegal și informații false! UE a început ancheta

Platforma X, cunoscută inițial ca Twitter, a devenit prima rețea de socializare anchetată oficial de Uniunea Europeană, după adoptarea noii legislații privind serviciile digitale. UE a deschis o investigaţie în privinţa aplicației X, pentru răspândirea de conţinut ilegal şi informaţii false, inclusiv propagandă teroristă şi incitare la ură şi violenţă, anunță Digi 24.

Platforma X, anchetată pentru conținut ilegal

Platforma X este subiectul primei anchete realizate de Uniunea Europeană, după avertismentul transmis către X şi Meta. Miercuri, Uniunea Europeană avertiza platformele sociale deţinute de Meta şi de Elon Musk că sunt nevoite să ia măsuri împotriva conţinutului ilegal răspândit în urma începerii războiului dintre Hamas şi Israel.

Potrivit News24, în data de 10 octombrie, comisarul Thierry Breton l-a avertizat pe Elon Musk că firma trebuie să ia urgent„măsuri de atenuare proporționale și eficiente” pentru a face față dezinformării.

Platforma X
Platforma X

Te-ar putea interesa și: Atenție! Cum poți rămâne fără bani dacă deschizi mesajele pe Facebook! O femeie a pierdut 500 de euro pe loc din cauza acestei capcane

„Avem, din surse calificate, rapoarte despre conținut potențial ilegal care circulă pe serviciul dvs. în ciuda semnalelor de alarmă din partea autorităților relevante”, a adăugat Breton.

„Politica noastră este ca totul să fie deschis și transparent, o abordare pe care știu că UE o susține. Vă rugăm să enumerați încălcările la care faceți aluzie pe X, astfel încât să se poată [sic] publicul să le poată vedea. Mulțumesc mult.”, a fost răspunsul dat de Musk.

Thierry Breton a dat replica: „Sunteți foarte conștient de rapoartele utilizatorilor dumneavoastră – și ale autorităților – privind conținutul fals și glorificarea violenței. Depinde de dumneavoastră să demonstrați că treceți la fapte”.

Oficialii europeni au acordat un termen de 24 de ore pentru ca platformele vizate să comunice planurile pentru a opri imediat aceste informaţii. Directoarea aplicației X, Linda Yaccarino, a declarat joi că platforma a eliminat deja sute de conturi care promovau conţinutul Hamas.

În momentul de față, când investigaţia se află în plină desfășurare, platforma X are termen până pe 18 octombrie să ofere UE informaţii despre „activarea şi funcţionarea protocolului X de răspuns la criză” şi până pe 31 octombrie să ofere o rezolvare pentru celelalte probleme.

Se pare că X nu este singura companie care se află sub presiune din partea Uniunii Europene. Joi, Breton a transmis un mesaj către conducerea aplicației TikTok pentru a reaminti de responsabilitățile pe care le au în cadrul DSA și pentru a spori aplicarea legii.

Vezi și: O schimbarea radicală s-a produs în topul companiilor mari şi mijlocii. IT-ul a urcat în fruntea clasamentului, devenind cel mai mare creator de locuri de muncă! 9.000 de poziţii noi în 2022