- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O schimbarea radicală s-a produs în topul companiilor mari şi mijlocii. IT-ul a urcat în fruntea clasamentului, devenind cel mai mare creator de locuri de muncă! 9.000 de poziţii noi în 2022

13 Oct, 10:22 • Fundeanu Madalina
IT-ul este, în prezent, cel mai mare creator de locuri de muncă. Acesta a înregistrat nu mai puțin de 9.000 de poziţii noi în 2022, iar activităţile de realizare de software sunt acum al doilea cel mai mare angajator, imediat după comerţ.
O schimbarea radicală s-a produs în topul companiilor mari şi mijlocii. IT-ul a urcat în fruntea clasamentului, devenind cel mai mare creator de locuri de muncă! 9.000 de poziţii noi în 2022

Domeniul IT-ului (companiile care au ca obiect de activitate realizarea softului la comandă), a fost cel mai mare creator de locuri de muncă din rândul companiilor mari şi mijlocii, după cum reiese dintr-o analiză a Ziarului Financiar, realizată pe baza topului celor mai mari 10.000 de companii din România.

Prin ritmul de creştere accelerat, activităţile de realizare de software se clasează acum pe a doua poziție în topul angajatorilor de succes, după comerţ și se află în rândul primelor 10.000 cele mai mari companii din economia locală. Marii producători de software au crescut cu până la 71.000 de angajaţi în total.

Domeniul IT este motorul creşterii pieţei muncii din ultimii ani

În marile zone urbane, printre care se numără și București, nevoile sunt numeroase şi stringente, pe toate palierele acestei industrii, mai ales în cele cu înaltă valoare adăugată: roboţi şi automatizări, inginerie industrială, cybersecurity, inteligenţă artificială (AI), precum şi în centrele de suport şi testare.

Este pentru prima dată în istorie când producătorii de software conduc la numărul de locuri de muncă create, având în vedere că în anii precedenți, comerţul şi industria ocupau primele locuri în clasamentul celor mai importanți angajatori.

„Cred că dacă ne uităm la piaţa europeană în zona de servicii IT, România este foarte bine poziţionată şi are un renume extraordinar pe care ni l-am construit de-a lungul timpului.“

„Cred că faptul că inginerii români, programatorii români au acces în atât de multe companii de succes la nivel internaţional cântăreşte foarte mult. De-a lungul timpului, orice client din Vest care a lucrat cu o companie românească a fost impresionat de capacitatea noastră de a înţelege businessul, de a comunica, de cunoştinţele noastre de limbi străine, în special în ceea ce priveşte limba engleză. Iar faptul că România face parte din Uniunea Europeană este un alt lucru care ne ajută foarte mult”, a declarat Adrian Blidăruş, fondatorul Softelligence şi EVP Encora Europe, pentru Ziarul Financiar.

IT
IT

Compania locală de inginerie software Softelligence este una dintre cele mai cunoscute companii antreprenoriale locale şi însumează aproximativ 300 de angajaţi. Mai mult de atât, Blidăruş spune că piaţa locală de IT s-a stabilizat şi că, alături de Polonia, ţara noastră este una dintre principalele destinaţii de investiţii din Europa pentru acest domeniu.

„Practic, dacă vrei să investeşti în Europa, în zona asta de tehnologie, te uiţi în primul rând la România şi la Polonia, pentru că ele sunt două ţări care sunt integrate în Uniunea Europeană. Dacă vrei să construieşti ceva, cred că e mai simplu într-o ţară care este deschisă, are o bază de talent foarte bună, an pe an apar noi ingineri şi noi oportunităţi de dezvoltare. Piaţa s-a stabilizat, oamenii au învăţat să lucreze la un nivel corporativ foarte bun. Eu aş zice că România e o destinaţie foarte atractivă pentru companiile americane şi nu numai”, a detaliat Adrian Blidăruş.

Te-ar putea interesa și: Glovo a adăugat un nou retailer de supermarket! Care sunt orașele norocoase disponibile din aplicație

În anul curent, acest avânt al recrutării ar putea fi îngreunat de modificările fiscale care îi vizează pe angajaţii din segmentul IT. Așadar, angajaţii din acest domeniu care încasează venituri de peste 10.000 de lei brut vor plăti impozitul pe venit, ținând cont că până acum erau scutiţi de plata acestui impozit.

Raluca Pârvu, business manager al BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane, susține că sectorul de IT are un cuvânt greu de spus în evoluţia pieţei de muncii din ultimii ani.

„Sectorul IT este motorul creşterii pieţei muncii din ultimii ani. În marile centre urbane (Bucureşti şi alte patru – cinci oraşe din România), nevoile sunt numeroase şi stringente, pe toate palierele acestei industrii, mai ales în cele cu înaltă valoare adăugată: roboţi şi automatizări, inginerie industrială, cybersecurity, inteligenţă artificială (AI), dar şi în centrele de suport şi testare”, a susținut Raluca Pârvu.

De asemena, aceasta adaugă că se pot observa deja şi în acest sector anumite încetiniri sau schimbări consistente.

„Există şi pe plan local consecinţe ale concedierilor care au avut loc în tech în ţările mature, delocalizări către ţări cu un cost al muncii mai mic ori chiar transformarea joburilor. De exemplu, în domeniul testării, piaţa din România caută mai ales testare automata şi mai puţin pe cea manuală. Există însă în continuare mulţi profesionişti IT care preferă să lucreze remote pentru giganţii tech din lumea întreagă şi nu caută joburi pe piaţa din România.”

Așadar, Raluca Pârvu este de părere că presiunea pusă pe angajatori este foarte mare, candidaţii sunt puţini, care sunt ademeniți de mulţi angajatori simultan, iar jocul cererii şi ofertei este oarecum dezechilibrat.

„Aşteptăm să vedem şi care va fi impactul noilor măsuri fiscale pe această industrie, mai ales cine va absorbi acest impact – angajatul sau angajatorul?”

Citește mai multe știri: România va avea 62 de trenuri electrice noi! Vor fi investiți peste 470 milioane de euro în acest proiect